Блогът на Мартин Осиковски

29 ноември 2009

Re:TV (2008-2009?)


От вчера Re:TV спря излъчване. Всеки лесно може да се досети колко пагубен ще бъде ефектът от това: борба за рейтинги между конвенционалните електронни медии посредством чалга, риалити и турски сериали. Нищо ново под слънцето. Неприятното е, че Re:TV беше малък оазис, в който един нормален човек можеше да се откъсне от всички тези ненормални неща. Но точка.

Причините за спирането на телевизията обаче са по-важни от последствията. Аз се доверявам на обръщението на Светослав Божилов, Иво Прокопиев и Иван Кръстев и приемам, че Re:TV е жертва на рекламния пазар. Разбира се, пари за реклама се наливат там, където има повече зрители. Нищо чудно, че чалгата, риалитито и турските сериали привличат повече реклама, отколкото Re:TV. Свободен пазар и юмручно рекламно право, ако мога да се изразя така, което винаги е на страната на по-силния.

Знаете ли, "благодаря" ви за такъв пазар!

Изобщо пазарът не може и не трябва да бъде фундаментален медиен регулатор, поне не в страни като нашата, които - по дяволите!- още добиват понятие за качествена журналистика. Спирането на предпочитаната от мен телевизия е най-прекрасният пример за това. И като гледам огромното множество протестиращи, които просто си искат телевизията обратно и са готови да застанат зад това с портфейлите си, мисля, че и те биха се съгласили с мен. В нашата страна има неща, към които ценностите са по-дружелюбни от пазара и от които имаме нужда. В света на телевизиите, Re:TV беше едно такова нещо.

И ако мога да направя нещо, за да помогна за завръщането на приятелите си от Re:TV, ще го направя.

Напук на долния анонимен коментатор, за когото съм просто "наивник".

(Изображение: Retv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

освен наивен, си и доста глупав, явно:)