Блогът на Мартин Осиковски

16 септември 2009

А за тях има ли шпеков?

Да получаваш салам, защото си спрял на пешеходна пътека, е някак си сладко. Не, пардон, вероятно е солено. Впрочем на 15 септември в цяла Бавария също се пада първи учебен ден. Днес пресякох няколко десетки пешеходни пътеки, навсякъде ми спряха. Наблюдавах и как дават път на децата, които отиваха към училище. За съжаление не видях някой да раздава салам на шофьорите. Нито катенраухвурст или нещо от сорта.

Пък и защо да им дават салами? В такива странни държави като Германия за закона се мисли другояче: ако го спазваш, живееш нормално и никой не те тормози за нищо. Виж, ако не го спазваш, тогава обикновено те тормозят и в крайна сметка е възможно да те глобят относително солено, така че да останеш без пари за салам. Една от най-прекрасните български институции, любимият ми български КАТ, явно е решила да обърне нещата наопаки: за тези, които нарушават закона - по правило нищо; за онези, които го спазват обаче - наградка: един голям салам.

На това му казвам да изиграеш печеливша карта. Много хляб има, така да се каже, в тази кампания със саламите. Подмамено със салам, лакомото сърце на българския шофьор току виж се научило да дава предимство на пешеходеца. След това, разбира се, ще дойдат нови проблеми: как да научим шофьора да не паркира по тротоарите; как да не влиза в забранени улици; как да спазва посоките на лентите за движение; и тъй нататък. Затова предлагам следното:

1) През октомври: кампания с кебапчета и кюфтета за всички, които не се катерят по тротоарите.

2) През ноември: кисели млека и баница за онези от нас, които съвестно спазват големия кръгъл червен знак с бялата черта в средата.

3) През декември: баклава за онези, които се съобразяват с обозначените посоки на лентите за движение.

Току виж, всички се научили да карат по-човешки и през 2010 вместо война, по българските пътища се възцари мир. Наградите в натура със сигурност ще решат проблема. С какво е различен, в крайна сметка, българският шофьор от кучето на Павлов?

Шантава работа, ей... Ама поне този път е само смешна.

Няма коментари: