Блогът на Мартин Осиковски

06 януари 2010

ЧНГ, екскрибиционисти!

ЧНГ! С пожелания за...? Може би повече "екскрибиционизъм" и "неконтролируеми страсти" в света новото "опасно и заразно зло".

(Последното е по мотиви от миналогодишен Кеворкян. Подробности - тук.)

Струва ми се удачно тази година да започне медийно. Просто има нещо безкрайно вълнуващо в говоренето за вчерашното убийство на "скандалния журналист и радиоводещ" Боби Цанков. (Да, това е клишето - телевизиите, вестниците и радиата на народа вече успяха да ми го втълпят.) Вълнуващо беше например "извънредното издание" на новото шоу на Нова телевизия. Венета Райкова разказва, чете лична кореспонденция и плака в ефир. Бендът посвири. Публиката поръкопляска. Рекламите изтекоха. Ако медиите зависят от пазара, следователно, а тукашният пазар има проблеми с публицистиката, то мястото на последната може да бъде само в свежите ток шоута с елементи на риалити. Такъв им бил късметът от новогодишната баница!

Вълнуващо е и това, че два централни национални всекидневника предпочитат да се занимават с дебелината на снежната покривка и надниците за бране на грах в Дания. Ето:





А погледнато отвън, нещата явно не вървят към промяна. Пак произведохме водеща новина за BBC: "Bulgaria Mafia Chronicler Killed":



Напразно ще се възразява, че Боби Цанков не е журналист, писател и т.н. Погледнете само селекцията на заглавия в селекцията на същото това BBC:


Няма коментари: