Блогът на Мартин Осиковски

02 февруари 2010

Начална заплата: 470 лв. F*ck OFF!

Да си представим един млад човек, който е инвестирал определено количество години от живота си в образование. Той/тя предпочита да остане в България - било защото няма кой знае какви златни възможности да се измъкне навън, било защото чисто и просто не желае да напуска родното си място. Владее английски добре - значи се е занимавал с изучаването на този език някъде пет-шест години. Има магистърска степен, само че не по счетоводство, управление на фирмени капитали, компютърни науки или нещо от сорта, а по някаква хуманитарна специалност. Такива му били интересите на човека, това решил да завърши. Не съжалява за избора си. В един хубав момент започва да си търси работа и попада на нещо, което звучи интересно и съответства на квалификацията му: Културният институт към Министерство на външните работи е обявил... конкурс за главен експерт "Културни програми".

Какво следва оттук нататък?

Най-напред задължителното и на практика неизпълнимо условие за минимален стаж. Нашият кандидат е смазан още в първия параграф на обявата, защото като минимално изискване за заемане на длъжността там е посочено "три години професионален опит или минимален ранг IV младши" (каквото и да означава последното).


В общия случай тук историята приключва, но нека да си представим, че по някакво чудо младият кандидат действително има и три години стаж, и "ранг IV младши". Продължаваме нататък с допълнителните изисквания: магистърска степен - да; MS Windows, текстообработващи програми и таблици, умения за работа с база данни - да, да, да; владеене на чужд език - да (нали всеки трябва да владее английски, както казва Гюнтер Йотингер). Чудничко.


Нещата явно започват да се нареждат. Петте години, инвестирани в образование и учене на чужди езици, явно не са заминали на вятъра. Най-сетне се отваря възможност за смислена работа, в която човек може да се осъществи по специалността си. Ще бъде трудно: предстои тест и интервю, но ако няма фаворити, нищо не е невъзможно. Да, той решава да се подготви и да опита шанса си!

Тук идва голямата изненада, нещо като спонтанна кулминация в прочита и осмислянето на обявата на Културния институт на Министерство на външните работи. Начална заплата: 470 лв. 235 евро. Смятайте ги в каквото искате.


Нашият кандидат се усмихва потиснат. Вероятно му е трудно да повярва на нахалството на обявата. Пет години университет, компютърна грамотност и "минимум един" чужд език - това 470,00 лв. ли струва?! Та нали тъкмо днес по разни места писаха за някакви 20,000 лв. на калпак, които били раздавани за наполовина свършени проекти в Държавен фонд "Земеделие" (вярно, при старото ръководство, но все пак...)?! Пак днес се дочуха и разни работи за някакъв селски водопровод за 1,633,000 лв., които впоследствие били похарчени, ама не точно за водопровод... И тъй нататък все в същия дух. Големи пари се въртят значи по тия места - защото такава жалка заплатка за иначе нежалката длъжност на главен експерт? Ами колцина докарват повече пари с по-малко, но по-скучна работа? Например една чистачка, която върти десет входа, си докарва малко над 700,00 лева на месец. Кафеджийката в Шел-а отсреща със сигурност получава повече от 500,00 лв. Дето се вика, с едни тъпи уроци по английски човек може да печели повече при три пъти по-слаба натовареност! За какво, по дяволите, става дума изобщо?!

Да си представим още веднъж невъзможното и да решим, че нашият кандидат все пак решава да си подаде документите и печели конкурса. Започва да получава заветните 470 левчета месечно. И сега, в духа на Ъпдайк, една задача от аритметиката на (българския) живот: докога ще издържи нашият въображаем кандидат? Подусловие (а): кога ще се корумпира безвъзвратно; подусловие (б): в какъв момент ще прати всичко по дяволите, за да започне да работи, ама друг път, защото и те му плащат, ама друг път.

Не съм в състояние да реша горната задача. Но мога да си направя два извода въз основа на историята с конкурса на Културния институт.

Първо, пред средностатистическия българин в горепосочената ситуация стоят три ясни алернативи: (1) да се гръмне на секундата; (2) да си събере багажа и да си търси късмета по белия свят; (3) да загуби играта с 470 левчета месечно - или да стане част от някаква друга игра, за да може да си докарва достатъчно. Последната алтернатива дава отговор на въпроса защо у нас корупцията винаги е била, е и ще бъде проблем номер едно. Допускам, че повечето държавни служители минават през месомелачки, подобни на обявката на Културния институт и следователно са жертва на вопиюща нужда от повече пари. Средната алтернатива пък обяснява защо всичко живо, що е умно и може, просто вече го няма тук. Еми, няма как да го има - EUR 235,- не са кой знае какъв стимул. А първата алтернатива вероятно би могла да обясни някои иначе необясними самоубийства и толкова, толкова много провалени животи.

Вторият ми голям извод ще бъде с любов към България. Защото към нея всичко е адски, адски нечестно. Оставете настрана въображаемия кандидат с неговите чужди езици и магистърски програми. Гадно е спрямо България - някаква такава странна държава, която зорлем ще бъде подритвана и напускана от всички, които получат шанс да се установят и припечелват другаде; и зорлем мразена от останалите, които в крайна сметка губят играта и решават да се разправят с живота си тук!

(Снимка: Jerryjonsson.blogg.se)

4 коментара:

Анонимен каза...

Условието за стаж е просто. Позицията е за главен експерт. Ако си без стаж се кандидатираш за позиция младши експерт, а не за главен.
Странното не е това, а ми че, от една страна длъжностите са: младши-старши-главен-държавен. Идеално те повишават на две години (ако има позиция или шефа те харесва, но може да не мръднеш и с години). От друга страна ранговете започват от V,IV,III... всеки ранг е равен на стаж от три години (в оптималния случай) и повишаването в ранг не зависи от длъжността.
Демек търсят човек за главен експерт, ама да има ранг който, се получава само след 3 години работа (демек, толкова имат младшите експерти). А за да си главен трябва да имаш поне 6 години опит (III младши ранг). (говоря на едро, има врътки, но пак не може да имаш само 3 години опит за главен - Наредба за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация)

Иначе, парите са нереални за главен експерт и още повече за Външно. Но повярвай такива заплати има. Също така, корупция на това ниво - няма такова животно. Тия неща са по-високо. Какъв би бил мотива на някой да го работи това? - ами например заради опита, връзките и CV-то, после - на самолета :)

Анонимен каза...

А да не говорим за хора, които са учили, имат опит, но са работили в чужбина и в Бг това не се признава, тъй като не е предвидил, че след завръщане, ще му трябва проф. опит не в таз държава , а в държава -членка на ЕС:-) и така професионалният опит не е одобрен и той на 30 години , започва работа на 400 лева заплата като младши експерт.

Анонимен каза...

А да не говорим за хора, които са учили, имат опит, но са работили в чужбина и в Бг това не се признава, тъй като не е предвидил, че след завръщане, ще му трябва проф. опит не в таз държава , а в държава -членка на ЕС:-) и така професионалният опит не е одобрен и той на 30 години , започва работа на 400 лева заплата като младши експерт.

Анонимен каза...

A s 14 godini uchitelski staj,na koy rang moga da kandidatstvam v Agenzi9 mitnizi?