Блогът на Мартин Осиковски

25 март 2010

Noblesse oblige

Noblesse oblige. "Ноблез оближ." Това не означава, че трябва да ближеш "нобелите". А че благородството задължава. С други думи: ако някой е много голям и наруши правилата, наказанието трябва да е толкова пъти по-голямо, колкото по-голям е "големият". Нима не е редно глобата за пътен полицай, който не спира на пешеходна пътека, да е 500,- лв., щом като за останалите законът предвижда десет пъти по-малко?

Пиша това по повод на захвърлената лична карта и псуването на Йордан Лечков, както и заради злощастния служител на Столична община, който искал да "надене скобата" на врата на някакъв служител на "Паркинги и гаражи". (Мернах го в новините на bTV, но не мога да намеря връзка към репортажа.) Разбира се, ще се оправдават. Ще казват, че нещата са преувеличени, че са бързали и т.н. Само че няма да им повярвам. Защото знам, че положението задължава: там, където има закон, ред и по принцип някаква елементарна култура, "необикновените" граждани заплащат по-скъпо за грешките си. Неприятно е, но е част от цената на това да бъдеш голям.

Елементарна култура ли? Право и дълг? Тук?! Не мога да си позволя да бъда толкова наивен. Тук сме виждали какво ли не. За съжаление резултатът е бил винаги нулев.

(Снимка: Gol.bg)

1 коментар:

Апостол Апостолов каза...

Е, хаиде сега! Какъв благородник може да бъде един ритнитопковец? Щом не ги е напсувал и пребил, пак добре...