Блогът на Мартин Осиковски

02 април 2010

Нямат право

Нямам обяснение защо от пресцентъра на МВР така трескаво разпространяват почти лайв репортажи с арести. Може би искат да си правят собствено риалити. Възможно е и щатните оператори към МВР да си оправдават заплатите. Забелязал съм примерно, че операторите много често се разполагат на два фланга: един, който снима, и друг, който снима този, който снима. (Справка: операция "Наглите".)

Но това няма значение. Мен лично ме побиха тръпки от репортажа със задържането на Николай Цонев. Нямам желание да гледам такива работи. Горе-долу по същите причини пропуснах и репортажа на Нова телевизия за кучето с отрязаните крака. В крайна сметка има някаква хигиена на говорене и определени граници не трябва да се прекрачват. За потърпевшите направо да не говорим. Тъкмо тази седмица за пореден път беше обсъден казусът с накърняването на личното достойнство на финансовия министър и публикуването на президентската стенограма. Като убеден привърженик на Симеон Дянков споделям аргументите срещу Първанов. И все затова се питам: няма ли да се намери някой да напомни на МВР, че има нещо нередно в кадрите с насочени пистолети, падане на колене и заключване на ръцете? Нали законът казваше, че никой не може да бъде записван и филмиран без негово съгласие? Съмнявам се, че Цонев няма нищо против да го оковават в ефир. Впрочем това е и добро напомняне за винаги неуморните репортери пред съдебните зали, които обичат да задават абсурдни въпроси от типа на "Защо го направихте?", "Как го направихте?", "Защо се криете?" и "Не ви ли е срам?".

Но най-важното е, че МВР-НСБОП всъщност нямат право да действат така. Не и с невъоръжен човек, който не оказва никаква съпротива и за когото тепърва ще се решава дали е виновен. А прокурор Роман Василев просто би трябвало да си хвърли дипломата за юрист. Все още не е ясно дали Цонев е престъпник или не, но със сигурност може да се каже, че Василев няма понятие за разделение на властите, съдебен процес и правова държава. И много други неща му липсват, щом се радва, че "ще разпънем трима на Велики четвъртък". Изобщо разликата между престъпниците и служителите на реда е в това, че последните трябва да се съобразяват с правилниците и законите; ако не се съобразяват, те също се превръщат в престъпници. Затова върху главите им трябва да се стовари цялата сила на закона. В настоящия случай - Европейската конвенция за правата на човека, според която

  1. Никой не може да бъде подлаган на [...] нечовешко или унизително отношение или [...] наказание (чл. 3).
  2. Всяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона (чл. 6, т. 2).
Ще се радвам, ако Николай Цонев си получи заслуженото за това, което е извършил. Още повече ще се радвам, ако и Роман Василев си получи заслуженото. Защото когато прокоратурата и полицията започнат да действат като мутри, нещата явно вървят на зле.

(Снимки: Пресцентър на МВР и Frognews.bg)

1 коментар:

Апостол Апостолов каза...

Вие май сте забравил старите милиционерски вицове. Ами те са си актуални и до днес.