Блогът на Мартин Осиковски

13 септември 2011

Лице на българския туризъм

За него може да се говори много - имам предвид туризма. У нас например хлябът в ресторанта се заплаща: непрепечените филийки по правило струват 0.10 лв., а препечените - 0.20. Някъде ще ви поискат пари дои за лимончето в чая - тази година ми се случи във Варвара (хотел "Варвара"), където ме таксуваха 0.30 лв. допълнително към чая за 0.80 лв. Вода безплатно няма да получите в никакъв случай. Хотелите по правило са със странна архитектура, стените често са от гипсокартон - молете се съседите ви да не хъркат! (В гореспоменатия хотел ние нямахме този късмет...) Можете да се натровите, можете да се удавите в незаконни басейни, нечистотиите се изливат направо в морето, а по плажа току виж сте се натъкнали на трупове на делфини. Готина играчка за децата. Ако сте от чужбина, могат да ви изоставят на летището, защото туроператорът изобщо не е платил билетите.

Впрочем през цялото време не става ясно защо тези туристи изобщо са били доставени в България, щом плащане не е било извършено! В този смисъл най-големият виновник за целия цирк остава т.нар. "национален превозвач" Bulgaria Air - компания, спрямо която прилагам стратегията си за Лукойл: по-добре малко по-скъпо, но на всяка цена от друг търговец.

Накрая едно от лицата на българския туризъм ще се появи по медиите, за да се жалва колко несправедливо е всичко това, защото "България е най-хубавата страна на света", "като нашата природа няма друга по света" и "храната ни е чудна", но с уговорката, че "гафове стават по принцип навсякъде".

Ето го и него - председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация г-н Благой Рагин, родом от с. Ярлово. Видетото долу дава отговор и на въпроса защо Рагин с такъв ентусиазъм предложи на "братушките" безплатни почивки на Черно море догодина, докато туристите от Финландия бяха оставени да се оправят така, както само Финландия може да ги оправи.

На фона на този председател, струва ми се, всеки може сам да си направи изводите за манталитета на българския туристически бизнес.

Няма коментари: