Блогът на Мартин Осиковски

31 октомври 2008

Sancta stultitia patriae dat animum

Да, така е: вече съм убеден, че в родния случай не "святата любов", а свещените глупости дават дух на родината.

Кой знае какво точно е наговорил Пича в днешния урок по родолюбие. Но какво означава да изнасяш урок по "родолюбие"? Кой изобщо има нужда да се учи защо трябва да обича родината си и колко много поводи има "да се чувстваме горди, че сме българи"? Според мен, само този, който е наясно, че на практика нищо съществено не може да го направи искрен родолюбец, дълбокият провинциал, който макар добре да знае, че е роден в дупката на дупките, предпочита да живее мизерния си живот като утвърждава, че е роден в царството на царсвтата--даже в онова царство, от което произхождат всички останали царства! Оттук и забележителните аргументи, които Пича е представил пред своите ученици от 35 СОУ "Добри Войников":

  1. Не всяка нация може да се похвали с космонавти. Но ние, българите, можем.
  2. Не всяка нация може да се похвали със славна история. Но ние, българите, можем.
Господи Боже, Иисусе Христе, както казваше др. Тодор Живков, кой го научи на тия приказки--църния дявол ли?

Впрочем, скромната сумица, заделена за уроците на Пича, възлиза на 50,000 лева. За сто урока, това прави хонорарче от по 500 лева на урок. Е, в славните години, когато самият аз трябваше да работя в една частна гимназия като учител, максималният хонорар беше десятка на час. Взимахме го само "отбраните"--с поне една квалификация "в чужбина" и поне един чужд език.

Добре пресметнато, Пич!

Дерзай, Пич!

На младите българчета--уроци по родолюбие, а на "нашите европейски партньори"--cautionary lessons (как да го кажем, "уроци по предпазливост")!

Няма коментари: