Блогът на Мартин Осиковски

04 декември 2008

Защо и тази година няма да се включа в т.нар. "Българска Коледа"?

Искреното ми презрение към бившия сътрудник на комунистическата Държавна сигурност и настоящ президент на България, Георги Първанов, може да бъде само мотив, но не и сериозно основание за това. Тази година няма да се включа в инициативата "под патронажа" на гореспоменатия по други причини. 

Спомням си, че един от участниците в тазгодишния Биг брадър беше получил специална "тайна мисия", при успешното изпълнение на която екипът на шоуто се ангажираше да поеме на разходите по извършването на in vitro процедура за неговата съпруга. Господин Филип от Созопол се справи добре--и, о чудо, журналистически икони на българските електронни медии като Милен Цветков и сродната му по душа Венета Райкова тръжествено прогърмяха от малкия екран: "Филип-Тошко изпълни своята мисия, и сега ние, нашата изключително рейтингова телевизия и нашето изключително рейтингово шоу ще помогнат на него и неговата съпруга да се сдобият с детенце!". Докато водещи и участници се вълнуваха и плачеха горко в ефир, някои справедливо уточниха: в тази държава явно трябва да се правиш на идиот, за да заслужиш помощта, която ти се полага по право.

Неуместна констатация, бих възразил, ако се живея в ролята на медиен пиар. В крайна сметка, една частна телевизия трябва да се грижи преди всичко за своите приходи, а значи да играе добре на рекламния пазар, па дори да й се налага да извършва оплождане в ефир или, примерно, да уволнява журналисти, защото били засегнали най-съкровени и преки интереси на едри рекламодатели.

Докато все още обаче продължавам да бъда нормален и обикновен човек, винаги ще презирам от сърце правенето на реклама на гърба чуждото страдание. Затова няма да пускам есемеси за онзи участник в Биг брадър, въпреки че се чувствам съпричастен към проблема му. Пак затова няма да пускам и есемеси и за Коледата на Първанов--някакъв уродлив вариант на все същото шоу, само дето не е с водещи Милен Цветков и Венета Райкова, ами "под патронажа на президента на България и неговата съпруга, г-жа Зорка Първанова".

3 коментара:

Unknown каза...

Трябва не само пасивен, но и активен бойкот на Гоцевите инициативи, най-малко заради изцепките по повод на децата от Могилино. Оделно не разбирам защо трябва да пращаме СМС-и пр условия на бюджетен излишък и когато за поредна година Фондът за лечение на деца в чужбина ще върне в бюджета неусвоени средства.

voxy каза...

оправдания винаги може да се намерят

значи нека страдат децата, но този да не се тупа в гърдите

Unknown каза...

Първанов не е нито първият, нито последният, който разочарова тотално; в Коледата обаче участвам, защото официалният излишък няма да отиде при тия деца (да не говорим за неофициалния), а Коледата поне е от сравнително прозрачните инициативи. За мен има смисъл. Не че с тва искам да се забравя безотговорността на политиците по тоя и други проблеми.