Блогът на Мартин Осиковски

15 октомври 2009

За летището с любов

Уважаема администрация на летище София,

Понякога не знам дали страдате от някаква ендемична балкано-българска неефективност или сте просто проклети по нашенски. Колкото по-често ми се налага да се занимавам с вас, толкова повече си мисля, че е второто. Но да не обобщавам, защото май винаги има изключения.

В главата ми се въртят няколко съвета, които със сигурност биха ви помогнали да бъдете по-полезни на своите клиенти - сиреч на нас, пътниците. Става въпрос за съвсем елементарни неща. Ето, вижте:
  1. Поговорете със служителите от паспортен контрол и се опитайте да ги убедите, че не бива да говорят на "ти" на пристигащите - дори когато последните са в нарушение на някакви правила. Някак си не е приятно да кацнеш, да си приготвиш паспорта, да се улисаш в телефонен разговор пред гишето за паспортен контрол и да ти кажат: "А бележката отпред виде ли я?!" ("бележката" е всъщност каринка на мобилен телефон с червен хикс отгоре).
  2. Опитайте се да убедите служителите от подземния паркинг, че не би било зле да се опитват да поддържат някакъв ред. Практиката да се паркира извън паркоместата - трогателна рожба на мисленето някакви хора, според които от първо ниво се стига до терминала по-бързо, отколкото от четвърто - става все по-досадна (клик).
  3. Ето ви и една относително проста рецепта да помогнете на чужденците (пред които, разбира се, не трябва да се излагаме) да избегнат проблемните такстита: измислете някакво кратко съобщение, което да се върти по уредбата на изхода на терминала. Че "нормалните" таксита кротко си чакат вдясно от изхода например - или нещо от сорта.
Както виждате - прости работи. Почти съм сигурен, че няма да сбъркате, ако ме послушате. Пък ако решите и някой ден да си оправите рухналата козирка на новия терминал, да премахнете загражденията и да отприщите подивялата тълпа да пуши на воля, цена няма да имате!

(Снимка: авторът, 1 септември т.г.)

3 коментара:

Надя каза...

За съжаление съм съгласна. Аз също доста често пътувам и ако забележете има гише за пътници само с ръчен багаж, където има около 5 служителя, а в същото време има големи опашки на другите?? И те седиат и си гороворят там?? А за такситата, даже и отстрани не са нормални за съжаление.. аз лично съм си патила, но бях прекалено умирена и къно вечер за да се разправям.. Контраста като дойдеш от страна дето се вижда, че може с нормално поведение и тук е някакъв абсурд..

Slice каза...

Само една забележка - митничарите са служители на МВР, а не на Летище София ЕАД

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря