Блогът на Мартин Осиковски

02 ноември 2009

"Апостолов": анонимен коментар

Публиуквам един анонимен коментар, който се появи вчера към поста ми за книгата на Левичаров. Благодарен съм на автора - който и да е той. Именно така бих искал да отговоря и на въпроса за "връзките" между Мартина Балева, Сибиле Левичаров и Фондация "Роберт Бош":
Приматите-патриотари продължават да коментират сляпо само онова, което им изнася, с което, разбира се, остават слепи за далеч по-същностни страни от книгата, написани с несъмнена симпатия към България. Например:
"Днес сутринта ни остава малко време да разгледаме поне една от прочутите пловдивски къщи. Как не се случи да дойдем по-рано тук! Малки, остроумно създадени дворци ни изпълват с възторг. Самите вътрешни дворове и тяхното каменно великолепие ни приканват да останем, навсякъде се виждат саксии, които цъфтят с такова безумно отчаяние, сякаш дните им са преброени. Преходът отвън навътре, от защитеното пространство на двора към частните покои на дома е като в просъница. Каква изтънченост. Каква хармония между природа и архитектура. Нима строителите са пели, когато са полагали гредите? Нима резбарите са имали пред очите си рая, когато са забивали длетата си? Красотата не подлежи на описание, тя живее единствено в контекста.
При градежа сигурно са се стекли на помощ всички български ангели. Някои от тях са останали и стоплят с дъха си сърцето на посетителя.
Вътрешното разпределение на къщата с многобройните си помещения е същински фамилен космос с особено представителни функции. Стенни шкафове, които те карат да мислиш, че в този дом обитават добри духове и цари ред. Възхитителни салони с фрески по стените, които говорят за копнеж по Версай и френските нрави. Кръглите лехи в прекрасната градина са типично френски. Богатите, макар и прокудени в провинцията търговци са си пожелали синтез между Париж, Виена и Златния рог, и ето, родила се е българската хубавица, на която е отредено да живее и занапред със собствени сили и собствена грация. Това трябва да е бил щастлив момент в историята на България. Каква свястна страна можеше да излезе от нея!"
Не е ли истина? Или някой наистина може да твърди, че България днес е "свястна" страна?

Няма коментари: