Блогът на Мартин Осиковски

10 ноември 2009

Да, Първанов трябва да си ходи

Това впрочем би било и логичното продължение на всичко, което се случва около (явно безпрецедентната) ревизия на кабинета "Станишев". В крайна сметка именно Първанов акушира раждането на цялата тройна коалиция и именно мълчанието Първаново направи нейния мандат много по-лесно поносим, отколкото можеше и трябваше да бъде.

Трудни, но - надявам се - не напразни ще бъдат усилията да се задейства превдидената по закон процедура по отстраняване на Първанов. Доколко настоящият президент превишава правомощията, които са му отредени по конституция - някъде около този въпрос е заровено кучето. Моето мнение е, че много трудно може да бъде доказано, че Първанов нарушава буквата на основния закон. Той действително не си дава много усилие да информира парламента за нещата, които върши, но в крайна сметка конституцията е неясна кога президентът трябва да се отчита пред народните представители и дали изобщо е длъжен да го прави. Но че есенцията на Първановата визия за президентската институция изобщо се състои в нахалното и непрекъснато нарушаване на духа на закона - в това нямам съмнение.

Впрочем смятам, че това е следствие от неправилното и направо глупаво тълкуване на чл. 92 от конституцията, според който президентът "олицетворява единството на нацията" и "представлява" републиката в международните отношения. Зад техническата юридическа терминология някои са склонни да привиждат дълг да обеднияват тогава, когато властта е слаба и разединена - да спомагат за конструирането на коалиции примерно; или да връщат решение за отзоваване на посланици, защото нещо им изглежда нередно. Ако не пряка, това е поне косвена намеса във вътрешната и външната политика на страната, която пък според чл. 105 "се ръководи и определя от министерския съвет". Трябва най-сетне хубаво да се разбере, че президентската институция у нас е конституирана не като орган на властта, а като орган на особено политическо представителство. Ако Първанов залита към работите на изпълнителната власт - а той действително го прави от години!, - то Първанов нарушава основния закон. Може би не според буквата, но със сигурност според духа. Точка.

Вече знам какво ще говорят защитниците му: че е представителен; че се намесва винаги с мярка там, където другите не могат да свършат нищо; че е интелигентен; и т.н. Въпреки това обаче Първанов трябва да си ходи. На когото не му стигат разните там ловджийски изпълнения и патриотарски изблици (за мен и те са достатъчни), да се замисли за духа на правото и българските закони. Там ще открие по-интересни неща.

(Снимка: Pishtov.com; освен това е качена и в президентския сайт)

Няма коментари: