Блогът на Мартин Осиковски

07 януари 2010

Честит 09.09!


След чушкопека, т.нар. битова революция на модерния българин, 09.09.1944 се оказва... политическото събитие на отминалия век.

Не знам дали да се смея, да плача или да остана безразличен.

В името на безразличието ще кажа, че според мен 09.09 безспорно е голяма дата и в някакъв смисъл действително е събитието с най-голяма значимост за българския двадесети век. Има пряко отношение към големия разказ на европейската и световната история, а резонансът му продължава да се дочува и днес в малкия разказ на националната ни такава - в началото на цяло ново хилядолетие.

Като се замисля обаче каква част от гасувалите са разсъждавали по такъв начин, направо ми се плаче. Хайде да не се лъжем: в една кампания за политическо събитие на столетието всеки нормален човек би гласувал за това, което му е на сърцето - не за това, което съблазнява инстинктите му на историк. С чушкопека беше по-лесно, защото е много вероятно гласуването да е било масов майтап. Тук обаче няма никакъв майтап. Само народна любов. И вероятно политически страсти.

Остана ли на какво да се посмея? Може би иронията на съдбата. Малко ми е кофти за водещия Георги Тенев. Първо Хердерова стипендия, а сега - чушкопек и девети септември...

(Изображение: Vek.bnt.bg)

2 коментара:

Николай Павлов каза...

Доста логичен избор, като се има предвид, че тази дата е изчегъртана в мозъците на поколения българи от комунистическата пропаганда.
Но ако се замислим, какво значи най-значимо събите? Значи вододел, точка на историческо пречуване, след която настъпват радикални променби в живота на хората. Такава дата лие 9.9.44 г. Ами такава е...Освен всичко друго, последните три номинаци са преки прозиводни на тази - лагери, възродителен процес, 10 ноември

Апостол Апостолов каза...

Не забравяйте все пак, че комунягите десетилетия наред ни промиваха мозъците, като ни ВНУШАВАХА с ВСЯКАКВИ средста, че това е най- великата дата в българската история. На маса тържествени събрания съм бил (принудително- доброволно), където мастити оратори твърдяха точно това.