Блогът на Мартин Осиковски

24 януари 2010

Ах, този филм...

"Аватар" бил катастрофа. "Новата катастрофа" на Джеймс Камерън. Триизмерен, но иначе "плосък". Всичко във филма било "смляно" и "бездарно формулирано". Клише някакво. Авторката на статията, към която препращам, даже се възмущава, че е "невъзпитано" да похарчиш $300,000,000, за да напишеш три букви: SOS.

(Не бяха ли $400,000,000?)

Nihil novi. Така плюеха и по "Сбогом, Ленин!" навремето. Аз пък изгледах филма с удоволствие. Намирам го за феноменално талантлив като визия и за много симпатичен като послание. И направо ми дойде до гуша от строги господарки, които не могат и не могат да преглътнат т.нар. "клишета". Да, и аз видях клишетата. Много са - навсякъде във филма. Виждали сме ги и други пъти. И какво от това? С удоволствие им платих цената поради две основни причини: първо, съвършенството на всеки детайл в картините от Пандора; второ, двете много лесно смилаеми централни внушения - любов към природата и толерантност към различните. Впрочем тези внушения бяха толкова лесно смилаеми, че на моменти филмът ми се стори не просто клиширан, а направо схематичен.

А хубавото на "Аватар" е тъкмо в лесната смилаемост и най-вече в това, че е осъден на масова любов. Защото ако сме съгласни, че гореспоменатите елементарни внушения са о'кей, тогава с този филм по екраните тръгва нещо, което може би ще накара зрителите да се замислят за важни неща. Особено най-малките зрители. Те знаят за тези неща отдавна, слушат ги всяка вечер по телевизорите и вероятно им е адски скучно. Е, с "Аватар" шансовете вече да не им е скучно се увеличават и това си струва клишетата.

Иначе филмът наистина ми хареса. Даже мисля да го гледам пак.

(Изображение: Official Avatar Movie@Facebook)

3 коментара:

Анонимен каза...

Иво:
Виж сега, зависи какво търсиш в киното и какво обичаш да гледаш. Аз също не съм привърженик на "смлените" неща! А в този филм нещата са направо пасирани! Да, сигурно си заслужава гледането заради визията, зрелищните картини и 3D-то. Но- до там. Сюжетът е кръгла нула. Гледах филма на телевизора и честно да си кажа на косъм бях да го спра по средата, но не го направих, защото заспах.
Що се отнася до посланията, които носел - мисля, че са твърде елементарно и повърхностно поднесени дори за деца. Е, ако си американец...
Даже чух, че някои го сравняват с "Властелина на пръстените". Лично мен това ме обижда!

Martin каза...

@Анонимен: може би грешката ти е в това, че си го гледал двуизмерно. Голямото предимство на филма е във визията. Сами по себе си посланията са много плоски, но визията засилва внушенията. Това не е без значение.

Апостол Апостолов каза...

Всичките филми на този бивш таксиметров шофьор са идиотски. Той е един от хората, които съсипаха американското кино.