Блогът на Мартин Осиковски

26 март 2010

Българският откривателски дух


В симпатичната заставка на поредното издание на "Големият избор" по БНТ могат да се чуят най-различни неща за българския откривателски дух. Разбирам, че българин е изобретил не само компютъра, но и двигатели на лунен модул и цял куп други работи, за които вече не си спомням. Разбира се, никакви българи не са изобретили нищо, хората от БНТ просто трябва да си изяснят понятията. Откривателят-патриот открива работите там, където му е мястото - в родината си, която безусловно обича. А истинският български откривателски дух се намира само два канала по-надолу: в Нова телевизия и "Биг брадър фемили".

Ако не сте разбрали още, да вметна, че тук успяхме да направим революция. Семейното издание на това риалити е български принос. Пусти закони, защитават децата твърде добре извън България, явно затова само тук се е получило. Всъщност закони на нас не са ни необходими. Както се каза наскоро по друг повод, познаваме се - със закон, без закон, все тая, хората правят каквото си искат.

Няма как "Биг брадър фемили" да се подмине с мълчание. Най-малкото защото се случва във вечерния праймтайм на една от трите най-гледани телевизии. Едни хора и едни деца са набутани в телевизора. Въпросните деца гледат майките и бащите си, вързани с кожени въжета.  Някакъв мъж се храчи върху главата на жена си. Всичко е толкова интересно, че те удря право в диафрагмата. Ще ги удари и тях, когато някое от децата си оплете шията в "семейните окови" и му се случи нещо. Или когато тръгне да му се случва нещо, а майка му не успее да стигне навреме, защото се е оплела в "семейните окови". А че децата ще ги удари, когато му дойде времето, в това съм сигурен. Но като му дойде времето, вече няма да ме интересува.

(Момент, никога не е късно за десерт: в момента по новините на същата медиа тече репортаж за куче с отрязани крака, което "въпреки адските мъки" оцеляло.)

Хора, кому е нужно?! Защо го правите?! Знам за рекламите и т.н., но все пак: не ви ли е хрумвало, че само мерзавецът се смее, когато идиотът се самонаранява публично?! А той е още по-голям мерзавец, ако подкокоросва идиота да го прави. Нямате ли свян от нещо - просто НЕЩО: Бог, Буда, Аллах, Великия дух, безличното универсално добро - каквото и да е?!

(Изображение: Online-televizia.net)

2 коментара:

Апостол Апостолов каза...

От всички изброени в този клип изобретения, българинът е изобретил единствено и само на... баба си хурката! И смешно, и жалко!

Unknown каза...

Ох, остави това, ами вече и по Нешънъл Джиографик върви същата реклама с "откривателския дух на българина"... Писна ми!

Колкото до Брадъра... Фарсът там наистина изразява това, което сме. И после нямало народопсихология... ами, трудно ми е да повярвам, съвпаденията са твърде много.

"Не хармонията, а смисъла на българското семейство ще търсят този сезон продуцентите на "Биг брадър" " http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2858671