Блогът на Мартин Осиковски

28 май 2010

Защо не ме харесват в нашето РПУ?

До този въпрос опряхме днес с една от техните служителки, докато попълвах - разбира се, на ръка - безкрайните формуляри за откраднати документи. "Знаете ли какво не ви харесвам на вас?" - "На мен лично?! Какво?" - "Ами, идвате тук и вместо човешки да ме помолите дали не могат да станат по-бързичко нещата, започвате да се обяснявате, че ще пишете...".

Ами да, ще пиша.

Всеки българин, който си е губил документите, познава добре цялата абсурдна процедура: първо, тет-а-тет среща с мизерията в съответното полицейско управление; второ, собственоръчно попълване на обяснение, молба и заявление (или нещо от сорта...), в които надлежно трябва да се разкаже какво се е случило, забелязани ли са "съмнителни лица" в съответното време, ако става въпрос за кражба и т.н; трето, седемдневен срок, след който от РПУ издават някакво "удостоверение", което следва да удостовери, че представящият удостоверението няма документи, защото са откраднати. С въпросното удостоверение се отива в КАТ за нова шофьорска книжка и т.н. Десетилетия наред - все същият абсурд.

Това, което ме ядоса фатално, беше седемдневният срок. Тъй като работя практически без почивен ден и ползвам личния си автомобил непрекъснато, поисках да получа поне някакъв временен документ, който да ползвам пред органите на КАТ. Служителката, която така или иначе не ме харесваше, просто ми каза, че "нямам никакъв шанс". Всичко било много просто: спирам да шофирам, докато не си получа новите документи, и толкоз. "Ама как така?", попитах; вероятно ми предстоят няколко седмици чакане - просто да спра да работя ли? Не, мога да си работя, но нямам право да шофирам; правилникът си е правилник, законът си е закон. Чакаш удостоверението, после чакаш в КАТ, и така. Обяснението и другите два формуляра трябвало да минат през началника на РПУ, после да се заведат в прокуратурата и изобщо кражбата на документи си е много сериозна работа.

Именно в този момент малко по-рязко изразих възмущението си и намекнах, че ще спиша нещо по случая. Защото по една случайност знам как се уреждат нещата при кражба или загуба на документите във Великобритания:

1. Заявление за издаване на дубликат може да се подаде по електронен път, по пощата или по телефона.

2. Попълва се формуляр D1 - без обяснения, обяснителни записки, молби и прочие ненужна хартия; просто формуляр D1.

3. Документите се изпращат до DVLA, Swansea, SA99 1AB, а дубликатът се получава от заявителя в рамките на три седмици.

4. За да шофирате през това време е необходимо просто "да отговаряте на общите медицински изисквания" за право на управление на МПС, както и да се съобразявате с всички специални условия към свидетелството, което сте изгубили.

Всички, които живеят например в Германия или във Франция, знаят, че нещата там стават по абсолютно същия безболезнен начин; но не и у нас. В България възстановяването на изгубени/откраднати документи е поредната тъпа глава в многотомния епос "У нас си е така!". Епос ли казах? Пардон, ТЪПОС имах предвид.

Еми, те така си е! На мен ми се дразнят, че им се дразня; аз пък не им се дразня, че ми се дразнят. (А пропо, полицайката беше много готина, имаше хубави зелени очи...) Просто съм ядосан на цялата тъпа система и на закърнелия й мозък, който не може да проумее, че в сферата на публичните услуги няма нищо по-хубаво от простото, лесното и бързото. Или както пише в Direct.gov.uk:


PUBLIC SERVICES ALL IN ONE PLACE


Впрочем ако не сте посещавали този сайт досега, не го правете - ще ви стане мъчно. И не искам да ми казват да си ходя "у Англия". Преди да се върна там, бих искал да получа нещо срещу данъците, които вече съм платил тук.

(Снимка: Culture.indian-network.de)

14 коментара:

Анонимен каза...

А помните ли как ударно се сменяха регистрационните номера на автомобилите с оправданието, че било европейско изискване? Е, във въпросната Англия старите автомобили и до ден днешен си перкат с ретро номера, а дори и при най-новите тези със синя лентичка са по-скоро изключение!

Kiril Georgiev каза...

И си направете копие на "бележчицата",за издаването на която сте внесли по висока комисионна, отколкото исканата такса за услугата.
Около година след като ми задигнаха документите в автобуса, получих любезна покана да се издължа на мобилен оператор от фирма за "събиране на вземания"!!!!!
Апашите сключили три договора с мобилен оператор!
Е тогава ми притрябва пак бележчица и пак ходене в районното и пак .......
Бягай в Англия приятелю. Бягай!

Анонимен каза...

Всъщност, това, че книжката е изгубена, изобщо не ти отнема правото да шофираш.

Това , че служителката в РПУ-то е юридически неграмотна е отделен въпрос.

Просто ще бъдеш глобен 10 лв (ако им се занимава) за неносене на необходимите документи.

С лиочната карта е по-сложно, щото може и да те задържат в ареста, ако нямаш никакъв документ (или поне свидетели).

Martin каза...

@Анонимен: сигурен ли си, че глобата е само 10 лв.? Ако е така, изобщо няма да му мисля :) За щастие личната карта си е с мен - нямам вредния навик да нося всички документи на едно място.

@Kiril: благодаря ти за хубавия коментар, но нима тъкмо тази задача не се опитваме да решим от години - как да не БЯГАМЕ :(

Анонимен каза...

Абсолютно сигурен !

Получаваш правото да управляваш автомобил след завършване на съответния курс и евентуално губиш това право само при отнемането му по административен или съдебен ред.

Документа (книжката) е само подробност.

Твоето правоуправление НЕ Е ОТНЕТО !

ГЛобата за неносене на документ(и) е 10 лв.

Анонимен каза...

П.с.

И точно това пише в закона и правилника.

Пише, че си длъжен да носиш определени документи. Неносенето им се наказва с 10 лв :) Факт.

Съвсем различен е въпроса, ако правоуправлението (книжката) е отнета по адм. или съдебен ред. Тогава глобите са жестоки и има отново лишаване от правоуправление. При второ нарушение - директно на съд по НК.

От друга страна , милиционерите експлоатират незнанието на ЗДП и заблуждават, че без да носиш книжка не можеш да караш. Това не е вярно , и като ги накараш да посочат къде в ЗДП го пише почват да свиват рамене и да казват "айде сега от мене да мине" , ама да си изкараш дубликат.

Сигурен съм , щото хем съм губил книжка, хем съм карар с такава с изтекъл срок и т.н.

Пък никой не посмя да ме глоби.

Martin каза...

Благодаря за инфото. Поне няма да карам със свито сърце от утре :)

Анонимен каза...

ппс

СЪжалявам вече за спама , ама си сбъркал с "откраднати" .

При "загубени" , просто подписваш декларация за това , плащаш 10 лв глоба (по спомен) и подаваш документи за дубликат. Всичко това в един ден, на едно гише.

И след срока за изпълнение си получаваш новата книжка. Междувременно си караш спокойно , като може да показваш платежното, че си платил за дубликат и че книжтата ти е загубена. Никой няма да те глоби (щот ги мързи да пишат за 10 лв) пък и част от КАТ-аджиите са хора все пак.

Martin каза...

Да, и аз мислех да направя така, но ми казаха глоба "от 50 до 200 лв., като обичайно даваме близо до максималната". Реших да не рискувам и тръгнах по районните...

Анонимен каза...

Това, че са ти ги "откраднали" по принцип не те спасява от глобата , ама както вече казах - болшинството са юридически неграмотни.

За ЛК и паспорт е от 50 до 200 наистина, но за книжка мене ме глобиха само 10 лв. Бях загубил и ЛК и книжката :(

Живях около 3 години без ЛК , щот не ми се занимаваше със щуротии... Оказа се ЛК не е чак толкова необходим документ, щото успях да продам фирма, да ползвам банка (и теглене включително) и т.н. без ЛК.

Анонимен каза...

Пък и кой е казал, че ако те глобят за загубени документи , трябва да плащаш глобата ?

Давността е 2 години.

Напълно съм съгласен, че трябва да се борим, за да променим нещата в БГ , ама това става бавно и трудно, и само след като научим законите и не позволяваме на администрацията да ги нарушава в наша вреда.

Поздрави !

Апостол Апостолов каза...

Това не е нищо. След като ме заплашиха със смърт по телефона, аз се обадих на 166. Оттам ми казаха, представете си, че трябва да поълня молба в съответното РПУ.

И какво ми дреме на мен, че Цветанов лови там някакви си, като той не може да ми осигури това, за което му ПЛАЩАМ- сигурност и безопасност?!

Пък и на всичко отгоре се гаври с мен, като изисква да му се моля, за да си върши работата...

Kiril Georgiev каза...

Приятелю,
Минаха 2 год.от обирането ми - в автобуса ми импровизираха проверка на билет, скандал за да те разсеят измъкнаха ми портфейла с документите и добра сума.Пет мин.след като слязох от автобуса, а "праверяващите" отпътуваха се усетих и само след 5мин. бях в първо районно.И какво - знаеш какво следва в управлението, преживял си го.
Мене дори ме предупредиха, че ако контрольора не е мним,както бях описал случката, можело да ме осъдят на 5г. лишаване от свобода.

Сега ще трябва да отидете до Общ.съвет - служба есграон за съответен документ.Желая ти късмет. Аз нямах късмет и там. Мислех, че като си кажа ЕГН номера и ще получа исканата бележчица - не. Трябваше да занеса кръщелно свидетелство.За мой късмет в свидетелството което занесох издадено в средата на миналия век, фамилното ми име различно от това с което ме бяха прекръстили милиционерите.Не е за разправяне приятелю - повече от 40 г. съзнателен живот,образование,казарма, семейство син и смяна на фамилното име....Такъв е моят случай и затова малко емоционално те подканих да се махнеш. Въобще не го мисля въпреки всичко. Даже съм сигурен ,че ще бъдеш много по-добре тук у нас си и ще бъдеш щастлив, но няма да е без битка!
Бъди жив и здрав и поддържай блога! За мен е удоволствие да ти гостувам от време на време.
Поздрави
Кирил Георгиев

Martin каза...

@Kiril Georgiev: още веднъж - благодаря за добрите думи!