Блогът на Мартин Осиковски

06 август 2010

Волни полети на безкритични мозъци

За "шибания народ" на Божидар Димитров - като изключим един материал в Медиапул и няколко блога - засега не може да се прочете много. На мен обаче най-много ми хареса апологията на нашия министър в Стандарт. Авторката й до такава степен е съумяла да навлезе в стилистиката на археолозите, че дори представя "веществени доказателства" за това, че сме "шибан народ". А именно:
Има ли веществени доказателства, че сме "шибан народ"? Да. Пета, зъб и цели шест фаланги го потвърждават. Не, това не са останките на някоя жертва на Килърите. А мощите на Йоан Кръстител. Въпреки че ги изкопахме преди седмица, май не остана българин, който да не е плюл по тях. И, разбира се, по екипа, който ги намери. [...] Признавам си - и аз се съмнявам, че зъбът, петата и шестте фаланги от Созопол са на Йоан Кръстител. Археолозите нещо са се объркали - нали им куца гръцкият. Мощите са на Тома Неверни, не мислите ли?
Невярващите ли грешно писаха, вярващите ли грешно ги четоха - вече не знам. Може би все пак няма да е досадно да припомня, че критиката беше насочена срещу представянето на непотвърдена информация за безспорен факт. При това заради смехотворните аргументи. С всички дължими извинения, но да се каже, че за автентичността на находката свидетелства "един надпис, че това са мощи на св. Йоан Предтеча" е дори формално логически погрешно. (Petitio principii, кръгово разсъждение, begging the question и т.н., ако изобщо има някакво значение.) Но тук нещата вече изобщо не опират до намерения реликварий. Става въпрос за нещо друго - за волния полет на безкритичните мозъци, които призовават, забележете, да оставим настрана всяко съмнение и... да вярваме.

Журналистите, кучетата-пазачи на истината, ни призовават да вярваме! В този призив има нещо нелепо. Поне когато се отправя от "цивилни" - в най-широкия смисъл на думата - медии.

С това по никой начин не искам да засягам по същество личната тема за вярата. Каквото съм имал да кажа, казал съм го подробно другаде. (А то скоро ще може да се намери и по книжарниците.) Нито мога, нито желая да взимам отношение по въпроса за намерения реликварий. Тук се интересувам единствено от това как ни се говори по телевизора и във вестниците. Защото нещата, които виждам, никак не ми допадат.

(Изображение: Cogencygroup.com)

Няма коментари: