Блогът на Мартин Осиковски

20 октомври 2010

Провинциално, но факт

Проблемите у нас обикновено се диагностицират чрез сравнение. Провинциално, но факт. Българските пътища не са като тези в Германия; тукашните училища пък са по-зле от британските; българските хотелиери биха могли да вземат пример от турските и гръцките си колеги; и т.н. - примери със сигурност могат да се намерят във всяка сфера на българския обществен живот.

В политиката впрочем е същото. Поне в битов аспект. Проблемите лъсват най-добре, когато избирателите започнат да правят сравнения. На фона на това, което се случва в Бундестага или Уестминстър например, има нещо гнусничко в навика на българските депутати да решават кръстословици на работните си места. Или пак там да разглеждат последните страници на "любимия вестник". Или пък да шофират не съвсем по правилата след работа.

Та в този ред на мисли и за вчерашния инцидент с актрисата от Шоуто на Иван и Андрей в Перник. Момичето искало да зададе някакъв въпрос. Не й се получило. Вместо това я прибрали в патрулна кола, откарали я в някакво пернишко РПУ, където й съставили акт за неносене на документ за самоличност. Ясно като по учебник.

Само дето така в други държави май не се прави. Дори когато замерят политиците с яйца, а не с въпроси. Припомням аналогичен инцидент с Дайвид Камерън от 21.04.2010: бъдещият премиер е улучен с яйце по време на посещение в Корнуол; наблизо се навърта репортер на Дейли Мирър, преоблечен като кокошка - горе-долу британски вариант на местната Супер Бианка. Как мислите, че приключва историята? Не, не арестували репортера за неносене на лични документи в кокошия костюм. За сметка на това Камерън учотнил, че е налице "първото яйце в кампанията" и че "сега вече е ясно кое е първо - яйцето или кокошката".

Да, корнуолски работи... А на др. Първанов можем само да му благодарим, че ни дава нови поводи за сравнения. Така още по-дорбе се усещат дупките, мръсотията и липсата на нормални правила по "първокласните" пътища в българската политика.

(Снимка: Dariknews.bg)

Няма коментари: