Блогът на Мартин Осиковски

31 октомври 2010

АБВ за аналфабети

"Член съм на кралското семейство. Мога ли да гласувам?" - Това е един от въпросите, които фигурират в рубриката "Какво НЕ можете да правите в избирателната секция" на Би Би Си от 6 май 2010 г. Отговорът е: не, не можете, особено ако сте кралицата или някой от принцовете. На страницата с често задавани въпроси в сайта на Британския парламент същото е казано съвсем ясно: монархът не може да гласува, защото това се счита за противоконституционно.

Контрастите отново говорят. Британската политическа система е узряла в такава степен, че на държавния глава даже му е отнето правото да гласува. Може би защото действително олицетворява единството на нацията, а нацията по правило се дели при гласуване. Българската политическа практика отколе е на другия бряг. Тук, разбира се, държавният глава може да гласува. А съвсем скоро ще се разбере, че той може и да основава политически партии, за които после да се гласува.

Само пълният политически аналфабет обаче ще подмине без възмущение новината, че онзи, който "олицетворява единството" на нацията, е решил да си направи партия. Такъв човек вероятно не прави разлика между части и цяло, между обединение и разделение. Впрочем напомням, че думата "партия" е с романски произход и в различните романски езици  е производна на съществителните за част (pars, partie, parte...) и свързана с глаголите за разделяне (partio, partir, partire...). Така че партийният строител няма как да бъде национален обединител. Нито според етимологичните речници, нито според елементарния здрав политически разум.

За протокола искам да поясня, че думи като "алтернатива", "гражданско движение", "обединение" и т.н. не са нищо повече от слаби евфемизми за временна употреба. Справка - ГЕРБ. В този смисъл Алтернативата за българско възраждане на Георги Първанов безспорно ще бъде просто партията на Георги Първанов. Затова бих искал да попитам риторично: какво става с чл. 95, т. 2 на Конституцията? Там май пишеше, че "президентът и вицепрезидентът не могат да участват в ръководството на политически партии"...

(Изображение: Chunx.com)

2 коментара:

Marin Guergov каза...

В Британия политиците спазват законите и други политици ги контролират.
В България май политиците използват вратичките в законите за собствени цели. Все пак България е демокрация и сега е моментът другите политици да спрат това безобразие на държавния глава.

marystaneva каза...

"президентът и вицепрезидентът не могат да участват в ръководството на политически партии"

Той няма да участва лично, а чрез подставено лице. Планът е, ако неговата формация влезе в следващия парламент, да направят коалиция с БСП /и с всеки друг/ и Гоце да стане министър-председател. "Това е толкоз просто и логично", както беше казал един поет...