Блогът на Мартин Осиковски

21 януари 2013

Неградски непрокурор

Че г-н Николай Кокинов не ми е "градски" знам отдавна, но това няма значение. Оказва се обаче, че г-н Николай Кокинов не е и точно прокурор - публичният побой над поваления на земята нападател не буди професионалния му интерес. А пък аз никога не съм гледал нещо по-гнусно от записа на линча от НДК и никога не съм изпитвал по-голям срам от българска (политическа) новина, изтекла в международен ефир. Затова настоявам правото да бъде приложено срещу всичко, което в случая не е "право", а "криво" - както срещу извършителя на покушението, така и срещу кмета (!), общинския съветник (!) и делегатите, които го пребиха публично, след като беше обезвреден.

По-страшни обаче ще бъдат големите ефекти на всичко, което се случва. Отказът от прилагане на правото срещу биячите от НДК със сигурност ще взриви езика на етническата омраза - впрочем това вече се случва в групите за подкрепа на Октай Енимехмедов във Фейсбук, където някои хора си говорят за "рязани, башибозуци, турско робство" и т.н. Абсолютно същия ефект, но с противоположен адресат, очаквам и от безумните твърдения за "опит за показно политическо убийство, уродлива изява на езика на омразата и анти-ДПС кампания". Името и политическата биография на похитителя подсказват, че може би всичко е вътрешен проблем на Движението за права и свободи.

Впрочем ако Движението е наистина за права и свободи, то неговите лидери първи трябва да поискат тъкмо правото да бъде приложено надлежно и за нападателя, и за неговите биячи.

Накрая ще си позволя една забележка към безчетните новинари. Колеги, престанете да говорите за "опит за покушение", защото покушението е вид опит по дефиниция. Направете си справка в речника.

Няма коментари: