Блогът на Мартин Осиковски

25 януари 2013

Закриване на банкови сметки по света и у нас

Защо трябва да е лесно, когато може да е трудно?

На банките в България - дори когато имат чужди собственици! - им липсват страшно много неща. Вземете например закриването на разплащателни сметки. То не може да стане от разстояние. Клиентът трябва да ходи на крак в банков клон, да си чака реда, да попълва документи на ръка и дори да пояснява "основанието" за закриването на разплащателната сметка. Наскоро ми се наложи да закривам стари сметки - равносметката беше час и петнадесет минути загубено време и общо петнадесетина км. разходи за бензин.

Предстои ми още една разходка до същия клон и още толкова разходи във време и гориво, тъй като една от сметките е картова. За закриване на картова сметка, обърнете внимание, най-напред се подава заявление за изключване на картата; чак след около седмица клиентът може да се възползва от благоволението на банковата администрация да приеме съответния формуляр за закриване на самата сметка.

С такъв български опит под мишница и със свито сърце тези дни телефонирах до Лойдс (Великобритания), за да закрия една стара студентска сметка от 2007 г. Равносметката в този случай: 7 (седем) минути за телефонен разговор и два лева за европейска поща, които ще платя в понеделник. Сравненията са невъзможни, потискащи и излишни.

Пакетът, който получих от Лойдс след телефонния ни разговор

Няма коментари: