Блогът на Мартин Осиковски

01 март 2008

Идея за нова "преднамерена кампания"

Осем души (или може би повече?) изгубиха живота си в пожар, избухнал по незнайни причини в един от вагоните на БДЖ.

(Труд и 24 часа отварят темата така: "Хора горяха като факли" (Труд), "Ковчег за 8", "Здравко влачи за краката пътници, баба го моли: Остави ме!" (24 часа). И за миг не съм си помислял, че ще изневерят на себе си. Варварщина!)

Покрай ужаса от мисълта за загиналите пътници, в главата ми се въртят няколко въпроса:

1) Защо влаковете на БДЖ не разполагат с противопожарни алармени системи? (Ако имаше такива, хората щяха да се събудят навреме, да спрат влака и да напуснат вероятно невредими.)

2) Защо прозорците във влаковете на БДЖ са умишлено преправени така, че да не могат да се отварят? (Ако не беше така, всички щяха да могат да отворят прозорците и да напуснат вагона, вероятно също невредими.)

3) Защо никъде във влаковете на БДЖ няма чукове за аварийно разбиване на прозорците? (Ако имаше чукове, пътниците щяха да могат да разбият прозорците и да напуснат--невредими.)

Разбира се, ако някоя чужда медия прояви любопитство по някой от тези въпроси, у нас отново ще се надигне родолюбивият хор на противниците на "преднамерените антибългарски кампании".

2 коментара:

Анонимен каза...

Е как що ги няма - счупени и откраднати са. Ти как виждаш чукче да оцелее? Нали се сещаш какви хора има и какви пътуват с влаковете.

За прозорците е странно, досега не съм попадал на блокирани. Някои са позаяждали, но винаги са се отваряли. Може да са ги "уплътнявали" за зимата и студовете, знам ли...

Анонимен каза...

Това, което постоянно ме е измъчвало в България, е следното: никога никъде не видях нещо наистина перфектно!

Освен това: безотговорността и нехайството са стил и начин на живот на средностатистическия българин.

Това, разбира се, е много опасно, но иди, че го обясни на същия този средностатистически българин...