Блогът на Мартин Осиковски

06 март 2008

На лов!

Едно от главните качества на селяндура--в широк метафоричен смисъл--е хитростта.

Селяндурът умее хитро да заобикаля препятствията по пътя си и винаги да свършва онова, което си е наумил. "Пробивна селяндурщина", "селяндурско нахалство", "простащина"--може да се нарече по много начини; но винаги е противно и долно.

Спомням си, преди години учителките по литература намираха за много модно да говорят за "жизнеността" на Бай Ганьо в този смисъл--негово главно "положително качество". За разлика например от Боян Пенев и Атанас Далчев, те не бяха в състояние да направят разлика между "жизненост" и най-обикновено "селяндурско нахалство".

Георги Седефчов Първанов обаче е тук, за да ни подсети (още веднъж!) колко важна е тази разлика. Президентът ни е хитър! Той винаги постига целите си и умее както да храни вълците, така и да пази агнетата цели. На 1 март отстрелва лисици, на 3 март се наслушва на Йосиф Кобзон, после е в траур, а после скърца със зъби на македонския си колега, колкото за финална подправка. За всичко си има място--нищо, че става въпрос за несъвместими неща. Точно както пияницата намира място за всичко на трапезата си: да вдигне скандал, да понабие жената и децата, да погълне салатата и ракията, да се изходи едно хубаво в тоалетната и да му удари здрав сън в очакване на следващия ден--в края на който ще прави горе-долу същото...

Ето това е нашият президент--натурален продукт, без консерванти, реколта 1957 год., с. Сирищник, Пернишко.

1 коментар:

Анонимен каза...

хареса ми това описание :)))