Блогът на Мартин Осиковски

01 май 2008

Първанов, Димитров и Миков

Честит Първи май--ден на труда и левия печат, както социалистите ни напомниха многократно в прайм-тайма на няколко национални телевизии!

* * *

Георги Първанов смята, че именно правителството на Иван Костов е отговорно за създаването и укрепването на мафията в България (вж. справедливия му призив тук). При това, според Първанов

единственият начин за реални, ефективни действия за ограничаване на престъпността, за освобождаването на държавата от задушаващата прегръдка с мафията е [...] във формирането на правителство на професионалистите, на морално чисти експерти.


Според други обаче, в България няма мафия; новият министър на вътрешните работи например твърди, че

категорично няма мафия! Категорично е твърде пресилен този етикет, че в България има мафия. Разбира се, имаме много сериозни проблеми с организираната престъпност, проблеми, които са не само наши, които са и на целия Европейски съюз, доколкото България е пълноправен член.


По-внимателно обяснение в същия дух дава новият главен секретар на МВР, според когото

трябва много детайлно да се познава нормативната база, директивите на Европейския съюз що е организирана престъпност, що е престъпна група. В това отношение действително понякога се спекулира и нещата не винаги са така. Има групова престъпност, но тя не винаги е съотносима към член 321, т.е. организирана престъпна група.


Но кой е прав и нима е възможно Първанов да се е заблуждавал навремето? "Категорично" не! Но Миков и Димитров да внимават: по-правилно е да се каже, че в България вече няма мафия, а "морално чистите експерти", които имат заслуги за това, трябва да се търсят в двете правителства след черното Костово време--тези на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Няма коментари: