Блогът на Мартин Осиковски

21 май 2008

Ново попълнение в колекцията "Без любов към България"

Макар и с известно закъснение, нека добавя следното любопитно интервю със Соня Шюлер (Германско дружество за Източна Европа):

Престъпният свят, мафията и новите олигарси управляват партиите в България

(Deutsche Welle, 16.05.2008)

Политическите и икономическите интереси в България са силно преплетени. Фирми даряват средства на политически партии и така си запазват правото да влияят във вземането на важни политически решения. Политиците от своя страна ръководят фирми и прикриват нелегални икономически дейности, като строежи по черноморското крайбрежие например. Това е мнението на политоложката Соня Шюлер от германското Дружество за Югоизточна Европа. Престъпният свят, мафията и новите олигарси управляват партиите и използват приватизационните процеси за лични цели, твърди Соня Шюлер.

"Мрежата между политика, икономика и управление контролира и манипулира законодателството на страната. Влияе на разпределението на обществените поръчки, които се извършват с пари от структурните фондове на Европейския съюз. Имам предвид избирателното възлагане на поръчки на определени фирми и подкупването на политици", казва германската политоложка. Според нея в България е необходима смяна на елитите и създаване на критична общественост. На въпроса дали в България има политически елит, тя отговаря така:

"Под политически елит разбирам властимащите, онези, които взимат решения, а не хора, които се отличават с особено висока компетентност. Елитът на властимащите съществува в България, но има криза на доверието към него."

Изследванията на Соня Шюлер сочат, че макар и да се интересуват от политика, българите са разочаровани от партиите и политиците на страната. Ето защо в България по време на избори се стига до протестен вот.

Политическата ситуация оказва влияние на развитието на страната и на провеждането на реформите по изискване на Европейския съюз. Относно реакциите на Евросъюза спрямо положението в България, политоложката Соня Шюлер казва:

"Не бива да забравяме, че самият Европейски съюз се стремеше да приеме двете страни България и Румъния през 2007 година, въпреки че за всеки експерт беше ясно, че до тогава не можеха да бъдат решени проблемите в много области. Ето защо реакцията на изненада на Европейският съюз по повод актуалната ситуация и настоящите проблеми в България не би трябвало да е толкова силна", изтъква Соня Шюлер от германското Дружество за Югоизточна Европа.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ами те нещата са си точно такива...