Блогът на Мартин Осиковски

18 май 2008

Българският президент--неуместна фигура на форума на българските медии в Мадрид

Тук можете да се включите в подписката, организирана от Даниела Горчева (издател и редактор на списание Диалог, Холандия), Коста Стефанов (издател и редактор на информационния сайт www.kafene.net, Великобритания) и Атанас Чобанов (издател на в-к Парижки вести, Франция):
През май 2005 година по идея на БТА в София бе проведена Първата среща на българоезични медии от цял свят с цел представяне на българоезичните издания по света и сътрудничество между тях и колегите в България. Последваха срещи в Чикаго през 2006, в Рим през 2007 и на 19 май тази година в Мадрид ще се проведе Четвъртата световна среща на българските медии.

С изключение на първата работна среща, организирана от БТА, останалите срещи напомнят повече за флирт с властта. Вече за втори път (след Чикаго 2006) срещата на българските медии е под патронажа на българския президент Георги Първанов.

Смятаме, че по ред причини Георги Първанов не е уместна фигура за откриването на форум на българските медии. Напротив, българският президент трябва да отговори на много неудобни въпроси.

Документи, разкрити от Комисията за достъп до архивите на бившата Държавна сигурност (ДС), доказват, че Георги Първанов е работил за Първо главно управление на Държавна сигурност под псевдонима “Гоце”.

ДС е структура, която обединяваше в себе си политическа полиция и организирана престъпност (контрабанда, трафик на наркотици и оръжие, тероризъм) и бе подчинена на КГБ в системата на съветския контрол върху България. ДС виждаше в българската емиграция основен враг и извърши срещу българските емигранти поредица от престъпления – компрометиране, всяване на разкол, отвличания и убийства.

След като първоначално президентът категорично отрече принадлежност към ДС, по-късно той заяви, че не е знаел, че работи за ДС – нещо, което се опровергава от съдържащите се в досието му документи. Когато принадлежността му към тайните комунистически служби стана явна, президентът Първанов вместо да подаде оставка, заяви, че се е гордеел с „патриотичната” си работа в служба на една структура, пряко подчинена на интересите на чужда държава и извършила престъпления като убийството на писателя и журналиста Георги Марков в Лондон и отвличането от Дания и умъртвяването на българския политически емигрант Борис Арсов.

Според класациите на "Фрийдъм Хаус" и "Репортери без граници” България е сред страните с частична медийна свобода. Според годишния доклад на "Репортери без Граници" за 2007 България се намира на 51-во място в класацията за свободата на пресата, след страни като Мавритания, Того и Мавриций.

В Европейска България все още е възможно да те убият за това, което мислиш и говориш, както показва случаят с хроникьора на мафията Георги Стоев, застрелян на централно място в София след като пожела да свидетелства пред прокуратурата срещу престъпни босове. Това показва, че днешните управници на България се различават твърде малко от онези, които поръчаха и осъществиха убийството на писателя и журналиста Георги Марков през септември 1978.

Наел се да представлява на тази среща на медиите българската държавна власт, президентът Георги Първанов би трябвало да отговори защо подчинената на главния прокурор Борис Велчев (бивш негов съветник) институция не се самосезира след фрапиращи разследващи материали на колеги в България, а вместо това уличените в съмнителни действия водят дела срещу българските журналисти. Липсата на адекватна реакция от прокуратурата обезсмисля ролята на разследващата журналистика и увеличава и без това големия риск, който журналистите поемат в своята работа.

В тази среща на медиите уместността на присъствието на президента Първанов ще бъде под въпрос и заради случая с журналиста Иво Инджев, принуден да подаде оставка от БТВ след свой въпрос, отнасящ се до президента, както и заради вредния навик на г-н Първанов да избягва коментар по остри обществени въпроси, като скандала с изтичането на информация от МВР към мафията.

Една от темите на форума в Мадрид е българският туризъм. Заради разкрития свързани със злоупотреби в строителството в защитени зони, през 2007 и 2008 г. български журналисти бяха подложени на заплахи и физическо малтретиране от неизвестни лица. Досега полицията не е разкрила извършителите. Според съобщения в пресата на срещата ще присъстват и бизнесмени като Красимир Гергов, председател на Националния борд по туризъм и председател на Българската голф асоциация, Георги Велчев, представител на веригата „Сол Мелиа“ за Балканите, и други.

Красимир Гергов е медиен бос и рекламен монополист, разследван за предлагане на подкуп от 400 000 лв. на Кирил Гоцев, бивш директор на Българска национална телевизия. Георги Велчев е брат на бившия министър на финансите Милен Велчев. Според изнесена в медиите информация, Георги Велчев притежава 14 хотела, голяма част от които са незаконно построени и впоследствие узаконени. Инвеститор е в скандален проект за застрояване със ски курорт на защитена местност в национален парк "Рила". Смятаме, че присъствието на тези хора на срещата на медиите също е неуместно и неоправдано.

Ето защо ние протестираме срещу така зададения формат на срещата на българските медии и предлагаме вместо приятелски коктейли и потупване по рамото, тя да се превърне в работна пресконференция, на която президентът на България да отговори на въпроси за свободата на словото и върховенството на закона в България, за бездействието на властите пред посегателствата срещу българската природа, за законодателните тенденции да се ограничи правото на гласуване на българските граждани в чужбина и на много други болни въпроси на българската действителност.

1 коментар:

Анонимен каза...

Не знам дали знаете, но другарят Сталин е написал и публикувал такава една книга: "Марксизмът и езикознанието" (?!)

Редно е сега Гоце Първанов да напише една книга с работно заглавие "Медии и демокрация". Щото туй момче явно много отбира от медии.