Блогът на Мартин Осиковски

17 юли 2008

Три причини, поради които не искам да живея повече тук

Няма и месец, откак съм се върнал в "моя страна, мо-я Бъл-га-ри-я!".

Считам, че духовният и материален разпад на тази държава--в която, впрочем, аз се чувствам по-скоро като чужденец--е

ужасяващ.

Убеден съм, че не съществува никаква разумна причина, поради която си заслужава човек да остане да живее тук--или пък да се върне при възможност, в случай че вече се е установил в чужбина.

Много е жалко, но е така: България трайно се е превърнала в място за

лузъри.

Твърдо не желая децата ми да дишат тукашния въздух.

Не желая майка им да чака като животно на улицата, барем някой я пусне да пресече на пешеходна пътека.

Не желая

да общувам с хора, които са патогенно невъзпитани и кимат наопаки.

Искам да живея щастливо! Разбира се, "едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто--да го направиш".

Някои ще кажат: "Не си прав. Не навсякъде тук е така и не всички са такива."

Отговарям: не навсякъде, но почти навсякъде, и не всички, но почти всички тук са такива. Ето защо ситуацията, на практика, е съвършено безнадеждна.

14 коментара:

Анонимен каза...

Аз разсъждавам по напълно противоположен на теб начин. ИСКАМ да се върна, искам АЗ да помогна, нещата да се променят. Искам АЗ да инициирам усмивките и да радвам хората. Сигурна съм, че в България хората не са лузъри! Просто... повечето си мислят, че всичко могат и всичко разбират... и се имат за тарикати... Но аз ще се върна за да променя нещата. Смятам, че не е по-лесният вариант за мен, но е по-честният спрямо... И аз не знам спрямо кого, но ще се върна, за да променя нещата вместо да си уредя живота някъде извън България и да се гордея че съм българка ама нищо да не правя за страната си (или още по-лошо.... да ме е срам да кажа, че съм българка).

охо каза...

Е са ша видиш к'во ща напраат псевдопатриотите...

Milena Pavlova каза...

Napylno si prav. Az se radvam che otdavna ne sym tam, za syzalenie.

Анонимен каза...

Ами аз ти предлагам да си разкараш отвратителния продажен задник далеч от красивата ми Родина... Мрш от тука, помияр заспал.... бягай да си слуга на чужденците. Най-големия лузър тук си ти - подоотстъпник смрадлив. И имай късмета да те чуя някъде по улицата в някой далечен чужд град да говориш на български или да твърдиш че си българин. Отнемам ти паспорта и националната идентичност, продажнико. Умри чужденец в чужда държава!

Martin каза...

Най-сетне! Сега вече съм спокоен--1:0 за войнстващите патриоти.

Antoniy Dimitrov каза...

Ех, чете човек коментарите тук на анонимните господа - отнематели на национални идентичности и си мисли, колко ли от тях се скитат из неразораните целини на милата ни татковина... Ако съдим по активността им из интернет, то броят им не е никак малък, а и времето, което инвестират в тази си специфична дейност на "народни комисари" никак не е кратко.
Но вместо да се запитат, защо аджеба умните и културни хора прогресивно губят връзката си с България и, дори и да не са я напуснали все още реално, то вътрешно вече са в емиграция, те се нахвърлят върху всекиго, осмелил се да изкаже собствено мнение, различно от казионното.
Достигна се до състояние, патриот да е едва ли не мръсна дума, защото патриотарите налагат образа на дебилния лузър като еталон за "добър патриот". Ако не вярваш, че българите имат 35 хиляди години исторя зад гърба си, ако се осмелиш, да твърдиш, че българският език е славянски по произход, но пък с романизиран синтаксис, ако се осмелиш да твърдиш, че прабългарите не са били арийци и ако, не дай си Боже, проявиш наглостта да се опиташ да водиш академичен спор и да настояваш за научна аргументация и позоваване на сериозни извори, то срещу теб се исправя цяла армия от ЕнтЕлегенти, бълващи змии и гущери, подиграващи се с науката и изкривяващи всяка твоя дума до безкрай или поне докато не се откажеш да се бориш за правото си на мнение, защото "ти никакъв българин не си", ако не вярваш сляпо в каноните на патриотаризма на Гоце, Божо и останалите светила! Аз също се отказах да споделям мнението си из форумите, защото на рационалното се отвръща с мит и псувня.
Жалко е, но е факт, не само авторът, но и голямата част от българската интелигенция напуска родината си, победена от смазващата безапелативна простота на тържествуващите и опиянени от лъжеубежденията си лузъри!

Анонимен каза...

Недей пиши така, че ще вземат да те пишат по разни блогове, че самият ти си лузър и си жертва на теорията за конспирацията ;) :)

Анонимен каза...

Ами че лузър е, ами..
Насилих се да изчета литературният му анализ - много мъка има по дъното на океана.
Я се хващайте на работа, Манифест на сърдития пикльо ще ми пишат тука! Адската скука ви гони май вас?!

Nicodile каза...

@kajimidatikaja

Ще ти мине.

Анонимен каза...

Да, да. И аз съм на мнение, че ПОВЕЧЕТО (твърде много) са така. Ето така: http://lydblog.wordpress.com/2006/12/21/zagubeno/

Аз си стоя тук, но с това не успявам да помогна на никого, освен на желаещите да се махнат.

Анонимен каза...

Види се акълия си момче. Нема ли да се намери некой да те изнесе в чужбина, бе?!

Antoniy Dimitrov каза...

Много е интересен вторият анонимен коментар, дори в известна степен доста по-страховит, струва ми се. Анонимно пишещият на практика казва това, от което България пропада: щом някой е, цитирам, "акълия", то той е "редно" да напусне страната. Неуважението на обикновените хора към българската интелигенция е пагубно. Докато първият анонимен просто псува, то вторият съвсем трезво приканя автора на блога да напусне страната и то по простата причина, че анонимният го счита за интелигентен!!! Забележете: не примерно, защото има някакви неприятни на анонимния убеждения, не! Чисто и просто, защото е интелигент, авторътт трябва да напусне. Безкрайната отркровеност на този коментар, възприемането на прокуждането на интелигенцията в странство като нещо съвсем обикновено, едва ли не недостойно дори за някакъв особен изблик на искрена злоба,е последната степен на отчуждение на масовия българин от идеалите на Просвещението и вероятно логичен резултата от подмяната на ценностите, протекла в последно време... Нима има друга страна, където интелигентите да бъдат прогонвани и нежелани от народа??? Нима прословутото "изтичане на мозъци" се възприема в България за положително явление? Дори мисълта, че това може да е вярно, е шокираща!

Анонимен каза...

Най- лошото е това, че всичко, набелязано от вас, важи вече за ЦЕЛИЯ СВЯТ! Той се превърна в едно много, ама много неуютно местенце.

Първо: опростачаването е поголовно!

Второ: навсякъде вече важи желязното правило на капитализма 90 : 10. Тоест 10 % от населението прибират 90 % от парите, а останалите 90 % от хората са лузъри и трябва да се задоволят с оставащите 10 % от парите.

Трето: вече много рядко се срещат възпитани хора по света.

Което идва да рече, че не си струва да напускате България. Навсякъде е като тук, няма никаква разлика. Не си правете напразни илюзии.

Анонимен каза...

Не знам дали ще ми мине или не, но поне сега това си е желанието ми. Не съм ревностен патриот, но си харесвам родината и дори и в момента света за мен да е едно (ама наистина не усещам ЧУЖБИНА лоша)България си е все още на картата в съзнанието ми. Изключително лесно е да остана тук и да си водя уредения живот и като казвам изключително лесно наистина го имам предвид... Имам си приятели, доходи, купони, скайп с камера за малкия ми брат... Моля се да не ми мине, защото искам да помогна с положителната промяна в България. Да се надяваме, че няма да се откажа лесно да го играя добрия самарянин.