Блогът на Мартин Осиковски

13 ноември 2008

Крясъци и пяна за Юрген Рот

Безкраен и скоротечен е изворът на причините да бъде презряно мястото, в което живеем, свидно да желаем да го напуснем час по-скоро, да тържествуваме и да се гордеем, когато най-сетне получим безвъзвратния шанс да се завърнем в някоя по-истинска наша родина, в която свободата, дългът и правото не са просто залъгалки за "баламите"...

Wir bitten um Entschuldigung und Ihr Verständnis, Herr Roth!

Из Дневник:
Журналистката Светослава Тадаръкова атакува Рот защо пише, че съпругът й - бившият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, бил свързан с ДПС и поиска факти. Възрастен господин, някогашен кореспондент на "София прес" в Мюнхен, с крясъци питаше защо Рот се занимава с България, а не с корупцията в Германия и ЕС. Други журналисти се фокусираха върху дребни грешки в книгата, които поставяли под съмнение цялата й тежест. Като всеки човек, и аз може да съм допуснал грешки, но това не променя общия облик на организираната престъпност, отговори Рот.

Германският автор обърна внимание, че в никоя друга страна от новите членки на ЕС не се е сблъсквал с толкова много страх сред журналистите да застанат зад твърденията си.

По повод думите на бившия вътрешен министър Румен Петков, който беше цитиран във в. "24 часа" да казва за Рот: "Лъжецът, клеветникът, мошеникът трябва да бъде удрян през устата", германецът заяви, че това е призив за саморазправа и срам за бивш министър. На въпрос дали не смята да съди Петков журналистът отговори, че това би означавало да има доверие в българския съд и неговата независимост. А аз нямам, заключи Рот.
Из Идеалист:
Няма да ви преразказвам „новините” от днешната пресконференция на Рот в София, но ще се опитам да ви запозная с атмосферата.

Първо впечатление: липсва камера и журналист от БНТ, няма и репортер на програма „Хоризонт” на БНР.

Второ впечатление: отнема доста време на колегите да разберат каква е разликата между разследващата журналистика и прокурорската работа.

По-нататък става още по-потресаващо. Първият въпрос не е въпрос, а гневна самозащитна пледоария с много пяна на устата. Идва от Светослава Тадаръкова – още една от засегнатите, заради твърдението на Рот, че мъжът й Димитър Тадаръков имал връзки с ДПС.

Въпреки че е дошла да защити семейството си, тя пояснява, че ще зададе чисто професионални въпроси. От тях стана ясно, че Рот не знае какво е това журналистика…

След Тадаръкова думата взeма човек, който се представя за д-р Куманов от „София прес”. Твърди, че 4 години (по времето на комунизма очевидно) е бил кореспондент на агенцията във Виена, както и неин главен секретар. Доста нагло той посъветва Рот да се занимава с кражбите в ЕС и с германската корупция и мафия, т.е. да ни остави на мира.

Много колеги питат германския журналист дали с допускането на грешки в имената на засегнатите хора или в конкретни дати не е постигнал точно обратния ефект – да подкопае писанията си.

Рот „признава”, че безгрешни хора няма, но е важно, че събитията и очевидните факти не са сгрешени. По-важна според него е общата картина и фактът, че няма грешки в твърденията му за сериозното руско влияние и тоталното бездействие на институциите ни.

На въпрос на „Идеалист” за ситуацията в България Рот обяснява, че страхът, който вижда навсякъде тук, не съществува в друга новоприета страна в ЕС. Отбелязва като проблем и липсата на гражданско общество, както и надеждата си за по-силна подкрепа за гражданите и журналистите от страна на Евросъюза.

Уви, няма как да не бъде питан и по актуалния въпрос за „етническото напрежение”, зададен от телевизия СКАТ, разбира се.

За край обаче е подходящо да оставя отговора на Бойко Борисов към Юрген Рот. На въпроса дали се е срещал с Младен Михалев – Маджо, Борисов отговорил, че Рот очевидно не разбира… взаимоотношенията в България.

От чутото, видяното и прочетеното никак не съм убеден, че е така…
Из Mediapool:
Още преди да излезе книгата, тя бе атакувана изключително остро от бившия вътрешен министър Румен Петков, който е един от “героите” в нея. Петков се закани да съди журналиста “до откат” заради “недоказаните твърдения” за негови връзки с с организираната престъпност.

Бившият министър, който сега е редови депутат в БСП, нарече Юрген Рот "лъжец", "циник", "безгръбначно мекотело" и се закани да го "ликвидира" съдебно.

“Ако такова нещо го казва бивш вътрешен министър, то показва какво духовно наследство е оставено във вашата страна”, коментира кратко Рот.

Страхът е този, който е оставил повечето от цитираните твърдения в книгата анонимни, отговори писателят на отправените към него многобройни нападки на пресконференцията, че се крие зад анонимността на източниците и няма нито едно доказателство за изнесените твърдения.

Според Рот дори да има неверни твърдения или неточни факти, въпросът е защо хората в България са убедени в срастването на властта с престъпността и за ненаказаността на престъпленията.

“Опитал съм се да направя “репортаж по подозрение”, да дам общ поглед върху обществените нрави в България”, обясни той как е създадена книгата и защо в нея могат да се намерят фактологически грешки. Принципно обаче картината на организираната престъпност и връзката й с властта е тази, която излагам, посочи той.

Пред Mediapool Рот обясни, че не е изненадан от острите публични нападки към него от страна на журналисти от водещи медии.

“Познавам вашите медии и знам каква е тяхната зависимост”, каза той.

“Знам и за зависимостта на отделни журналисти от миналото им и от принадлежността им към бившите тайни служби”, допълни немският журналист.

“Картината на зависимостта на медии и на отделни журналисти, допълнена със страха, ми обяснява защо ми се задават агресивни въпроси за дребни неточности в изнесените от мен факти, но никой не коментира общия извод, който книгата прави”, каза още Юрген Рот.

Според писателя реакцията на неприемане на болезнените истини за България, посочени от външен за страната човек, говори за липсата на гражданско общество.

“За съжаление, трябва да мине поне още едно поколение, за да се укрепи и развие гражданското общество у вас, общество, където хората не ги е страх да сочат проблемите, да се борят с тях и да отстояват позициите си”, каза Рот пред Mediapool.

Според него Европа може до помогне на България само по едни начин – като подпомага да се развива гражданското общество, включително и финансово.

“Останалото, за съжаление, трябва сами да си го направите”, заключи той.

Няма коментари: