Блогът на Мартин Осиковски

07 февруари 2009

Безкрайните изпускания на един безнадежден премиер

Безкрайните изпускания на безнадеждния Сергей Дмитриевич са достойни само за безупречното перо на Хашек. Имам предвид следното от т.нар. правителствен сайт:
Министър-председателят Сергей Станишев изрази възмущението си от манипулацията в репортажа от Плевен на ITN, излъчен и от CNN. В писма до генералните директори на телевизиите Марк Ууд и Ричард Дейвис той изтъква, че много българи, в това число и самият той, са възмутени от простоватия и стереотипен начин, по който ние, страната ни и Плевен са представени в този „репортаж” на фона на газовата криза, от която страната ни действително пострада.
„Няма смисъл да се впускам в сложни обяснения за това колко от принципите на журналистиката, професионалната и чисто човешката етика са нарушени в този двуминутен репортаж, какво е позволено и какво не в съвременната журналистика. Достатъчно е да се каже, че от няколкото реплики, които вашият репортер казва, има поне три основни фактически неистини, които заедно с очевидното търсене на сензация, превръщат този репортаж в чиста лъжа. Лъжа към британската публика и по-широката международна общественост”. Това подчертава премиерът в писмото си до ITN и допълва, че е загубил доверие в професионализма на медията, пожертван вероятно само защото редакторската задача на кореспондента не е отговаряла на реалността, което пък е наложило реалността да бъде така нагласена, че да отговаря на задачата му. По този начин, според премиера, се правят хубаво кино и разтърсващи сълзливи кадри, но едва ли добра журналистика.
В заключение министър-председателят Сергей Станишев настоява двете телевизии да се опитат да поправят това, което умишлено или не са разрушили и така да успокоят българските граждани. Мисля, че трябва да изпратите отново репортерите си тук със задача честно и достоверно да отразят това, което виждат, от няколко различни гледни точки. Сам по себе си обратът в отразяването на България би представлявал новина, допълва премиерът в писмата си до директорите на ITN и CNN.


?!

1 коментар:

Анонимен каза...

Станишев си изпя песента. Не си струва да се занимаваме с него.