Блогът на Мартин Осиковски

19 юли 2010

Странни люде

Живея в източните покрайнини на София. Всъщност в един от кварталите, които минават за хубави - встрани от праха на Софийското "сити". Но на нашата улица - както впрочем и на всяка друга улица във всеки друг български град - хората не споделят максимата "Живей и остави другите да живеят". Или поне нейната втора част - тази за "другите". Иначе живеят с всички присъщи на пълноценния модерен живот странични дейности: спят, будуват, хранят се и се размножават, произвеждат отпадъци и т.н.

Проблемът е, че понякога забравят, че и на другите им се налага да вършат същото и би било добре, ако някак си можехме да не си пречим взаимно.

Мисля за това поне по два пъти на ден - рано сутрин и привечер, изминавайки разстоянието от 50-ина метра между входа и паркинга на нашата кооперация. В краката ми - пластмасови чашки, кофички, торбички, фасове, кашони от домакинска техника. Хората не обичат да си създават затруднения - безсмислено е да търсиш алтернативни решения, щом като няма физически пречки боклуците да се търкалят направо на улицата. Никой не прави забележка на никого. Понякога си мисля, че такъв е българският прочит на принципа "Остави другите да живеят". Онзи ден дори намерих найлонова торба с какалашки от варени царевици току пред входа. Никой не се беше впечатлил. Ядосах се и реших да оставя бележка с питанка, удивителен и кратки благодарности. Торбето престоя така 48 часа. Резултат - никакъв. Накрая просто ми се наложи да изхвърля всичко собственоръчно. Както впрочем правя понякога и с гореспоменатите кашони, чашки и кофички от кисело мляко. Малко ме е срам, но няма значение.

Вече не знам какво да мисля. Странност ли е да харесваш чистите улици и тротоари? Тъпо ли е да се опитваш да подскажеш на хората около себе си, че трябва леко да си коригират навиците? Ако да, то на странниците им остават само Терминал 1 и Терминал 2 - обичайните до втръсване изходи от кризата, мръсотията и всичко останало.



(Снимка: Detstvoto.com)

3 коментара:

Emil A. Georgiev каза...

Умственият капацитет на мнозинството наши съграждани не им позволява да осмислят глупостите, които правят. Дори не им теква, че повечето такива глупости са и самовредни за самите извършители. На пример опасните боклуци (натрошени стъкла) могат да наранят детето/децата на извършителите.

Ралица каза...

В София живеят хора с много различна култура, или липсваща такава.. трудно е да очакваш придошлите да придобият навици, които се възпитават. И точно защото са продукт на възпитание, не виждам как нещо ще се промени. Освен ако не се стигне то тежки глоби, но и това някак не се получава там..

Анонимен каза...

Не трябва да ви е срам, когато вдигате чуждите боклуци, аз също го правя много често. Отдавна обаче съм далеч от идеята, че това ще промени нещо - просто го правя за себе си. Докато не дойде време за Терминалите.