Блогът на Мартин Осиковски

29 юли 2010

Милион и една разлики

Както писах завчера, между България и Македония трудно могат да се намерят някакви големи разлики. Другояче стоят нещата, ако се сравняваме с добрата стара Англия. Който е имал късмета да прекара там и една седмица дори, добре знае за какво говоря.

Но аз искам да взема повод от следното заглавие в днешния Дейли мейл:
Новите собственици на Харъдс намират колите си със скоби пред магазин, който са придобили за 1.5 млрд паунда
Няма значение, че става дума за Ламборгини и Кьонигсег на обща стойност милион и половина паунда; няма значение, че собствениците са паркирали пред собствения си магазин; няма значение дори това, че става въпрос членове на Катарската кралска фамилия. Значение има само "незаконното паркиране", illegal parking. Впрочем, доколкото съм забелязал, в добрата стара Англия това словосъчетание има много устойчиво присъствие на табелите, които указват режима на паркиране. 

У нас е друго. У нас понякога много неща имат значение, понякога нищо няма значение, но резултатът винаги е един и същ: хаос и невероятно много ядове. Може би няма по-лесен и неприятен начин човек да се убеди в това от една 15-минутна разходка по "пехешходния" (ама друг път) бул. Витоша в родната европейска столица. Ако пък на някого му хрумне да сравнява София и Лондон, може да си води записки в рубриката "Милион и една разлики".



Няма коментари: