Блогът на Мартин Осиковски

18 август 2011

Не надценявайте Цветан Цветанов

Снимка: Skandalno.net
Категорично против съм да се говори, че Цветан Цветанов се опитва да прикрие "лъжата с лъжа" по случая с покойната Яна Кръстева. Аз гледам на нещата по съвсем друг начин.

На първо място е важно да се обърне внимание на начина, по който обичайно говори Цветан Цветанов. Забележете:


[1] Това, което искам да Ви кажа: нека да спрем с това политическо говорене за случаи, които са с фатален край. Защото за това, което казахте за Борисовата градина, мога да Ви кажа, че преди един час и половина вече имаме извършителите, които са извършили това убийство.

И още:

[2] Аз смятам, че разследването, всичко, което е събрано като доказателства, смятам, че прокуратурата и МВР си свършиха своята работа.

Или пък това:

[3] Свободните съчинения водят само до демотивация в състава и предпоставки за реализирането на цели, които си поставя както организираната престъпност, така също и някои политически субекти за анархия и за безредици по улиците на страната.

[4] Аз казах, че ние имаме резерв и можем да функционираме един месец с наличните запаси, които имаме. Защото ние имаме военновременни запаси, които ни гарантират един месец да нямаме проблем.

[5] Вижте, в момента, в който вече имахме морфологичния профил на космите, които бяха намерени на местопрестъплението, ние всъщност положихме максимални усилия и бяха разпитани над 50 човека.

После Цветан Цветанов бил казал, че "нито за миг" МВР не е посочвало никого като сигурен извършител на престъплението. Голяма работа! Според мен министърът не лъже - или поне не го прави умишлено.

Защото елементерен езиков анализ на начина, по който говори нашият министър (както в посочените примери, така и по принцип), показва следното: (1) министърът има трудности с избягването на повторенията в рамките на едно самостоятелно и/или няколко последователни изречения (маркирани в болд); 2) министърът изпитва затруднения и с (а) логически правилната употреба на разни видове граматически форми и най-вече (б) подчинени изречения (маркирани в курсив). Така или иначе, мързи ме да навлизам в детайли. Само ще отбележа, че според последния пример буквално в момента на придобиване на морфологичния профил на космите, МВР тутакси е разпитало над 50 човека. Завидна скорост на работа! А според първия пример "ние вече имаме извършителите", които са извршили убийството, но нямаме "извършителите", които не са го извършили. Заплетена работа...

На базата на тези наблюдения единствено коректен е изводът, че Цветан Цветанов не владее достатъчно добре български език. Следователно на министъра няма как да му се търси отговорност за умишлена лъжа (все едно да се караш на чужденеца, който иска "nipples" вместо за "needles" в магазина за шивашки пособия); в още по-малка степен от него може да се очаква да разбере защо трябва да се съблюдава разделение на властите и в какво се състои то (поне докато се говори на български език); пълно безумие пък би било да се смята, че министърът някога ще разбере защо републиканският бюджет действително трябва да отделя повече средства за култура и образование, отколкото за сигурност.

Така че: по-полека!

1 коментар:

ss7 каза...

Hanlon's razor !

Човека си е кух като гъдулка.