Блогът на Мартин Осиковски

25 август 2011

Оргии, наркотици и корупция (ама друг път!)

Наскоро тук имах повод вкратце да спомена името на Катерина Кресал, словенската министърка на вътрешните работи, която подаде оставка след разкрити корупционни практики в ръководената от нея институция. И аз, като повечето нормални българи, реших, че този пример дава много вкусна храна за размисъл на фона на историята - например - с разкритите дарителски практики в българското МВР.

Както винаги, оказа се, че не съм бил прав. Корупцията изобщо не е най-важната причина за оттеглянето на Катерина Кресал! За това ме информират мощни двигатели в най-новата история на българската журналитика като 24 часа, Монитор и, разбира се, Стандарт. Нека цитирам в цялост нещо по-масово - варианта на 24 часа:
Министърка напуска заради групов секс и содомия
Красивата министърка на вътрешните работи на Словения Катерина Кресал е подала оставка след участие в оргия, смъркане на кокаин и заради корупционни схеми. Кресал се оттегли в сряда и правителството на Борут Пахор бе на ръба да загуби подкрепата си от мнозинството в парламента поради скандалните разкрития около нея. Приятелят на Кресал - адвокатът Миро Сеница, организирал "оргии с кучета". Сексаферата "Булмастифи" месеци наред разтърсва словенската политическа сцена. На 2 февруари 2010 г. рано сутринта три подивели кучeта от породата булмастиф разкъсват стопанина си д-р Саша Баричевич в гаража му в Любляна. Постепенно излизат подробностите – Саша всъщност е жена, която е обладавала кучетата многократно с изкуствен пенис. Но в гаража бе открита и човешка сперма, което породи съмнения, че във фаталната оргия е участвал и друг. [...]
Нали стана ясно? Жената е подала оставка преди всичко в качеството си на зоофилка и наркоманка. Все в този дух, ако разгърнете Монитор, ще разберете, че "Дрога и оргии свалиха словенски МВР шеф". Според Стандарт пък "Катя Груповия секс лъсна гола в нета. Оргиите на палавата министърка хвърлиха Словения в политическа криза". В Труд признават, че причина за оттеглянето на министърката са докладите на Сметната палата и отреждат на оргиите и наркотиците почетните второ и трето място, но в Darik News степенуват нещата другояче; така се оказва, че "красивата министърка на вътрешните работи на Словения Катерина Кресал е подала оставка поради участие в групов секс, използването на кокаин и огромни корупционни схеми". И още: "Групов секс, употреба на наркотици и вземане на подкупи свалиха от поста й словенския вътрешен министър Катерина Кресал" (ьТВ); "Скандал в Словения. Министърка оплетена с дрога и секс" (Dnes.bg); "Словенска министърка подава оставка заради участие в групов секс" (bNews); и още много, страшно много други.

Първа страница на
Jutarnji list (17.10.2009)
Някои вероятно ще се учудят от стотиците материали в българското медийно уеб постранство, които отговарят на ключови думи "министър+Словения+секс". За сравнение, реших да си направя експеримент и да потърся нещо на английски. Единственото, на което попаднах, беше "Drugs, Dog Orgy, a Transvestite Doctor and the Interior Minister" на иначе непзнатия ми Suite101. Така попаднах и на извора - публикация в хърватския (!) ежедневник Jutarnji list със следното заглавие: "Lijepa slovenska ministrica usred skandala s malverzacijama, kokainom i orgijama s divljim psima!". Верятно българските колеги са преписвали именно от това издание, според което словенската министърка е "lijepa", т.е. хубава - уточнение, което неизменно присъства в българските варианти. Подобно нещо не открих в материала от втора ръка на Suite101.

Да, много български издания могат да бъдат обвинени, че преписват; но могат и да бъдат похвалени, че го правят качествено, избирателно и според нуждата. Защото покрай горещите разкрития за интимния живот на Катерина Кресал едва ли на някого ще му хрумне, че в Словения корупцията е достатъчно условие за подаване на оставка; и със сигурност никой няма да възнегодува, че "там може, а тук - не!", защото там освен корупция ги мъчи и разврат, а ние имаме рядкото щастие да страдаме само от първото.

Няма коментари: