Блогът на Мартин Осиковски

17 март 2009

НЕП-ът на Нова

Отвращението и погнусата идват на тласъци, пръвоначално леки и относително поносими, после много неприятни и болезнени, докато най-сетне идва последният безвъвратен тласък и връщаш обяда или вечерята обратно: на пода в кухнята, в тоалетната чиния, на стълбите--където те свари.

Масовите български печатни и електронни медии от години танцуват по границата между първата и втората фаза. Вчера Нова телевизия успешно навлеза в третата, последна и безвъзвратна фаза. 

Реклами, есемеси, мисии, после "стани 10-ти обадил се--спаси дете", филмчета за деца без родители, които искат да станат звезди, но нямат пари, ВИП рев, сълзи и други секрети, социалната министърка благославя цялото това начинание, после още филмчета за терминално болни, които също нямат пари, пак ВИП рев и други секрети, после отново "стани 10-ти обадил се--спаси терминално болен"... И т.н., и т.н., и т.н.

Това, види се, е някаква странна нова икономическа политика (НЕП). Вижда се още, че в притъпяващата упойка на риалитито всички можем комфортно да вегетираме и да оцеляваме заедно. 

Ами хайде значи всички да започваме с есемесите! Хем ще помагаме на болните и сираците, хем ще припечелваме по някой друг лев от разиграването на печалбите за зрители след това! Замисляли ли сте се, че пазарът на телевизионните игри в България е толкова прекомерно и злокачествено развит, че човек спокойно може да си прави месечните бюджети на основата на приходи от телефонни игри лайф?!

Знам, че няма никакво значение, но все пак искам да го кажа: повръща ми се от тая Нова телевизия. И десетократно повече от всички, които имат принос за превръщането на социалната политика в... печеливша стратегия за правене на риалити циркове.

Изобщо не ме е срам от вас, защото вие нямате нищо общо с мен. 

Просто ми се гади от вас, жалки долнопробни нещастници.

Няма коментари: