Блогът на Мартин Осиковски

24 март 2009

Кошлукови вълнения

Лицето Емил Кошлуков бил излязъл от къщата на ВИП Брадър, за да участва в преговорите на десните. Става ясно, че редом с останалото Кошлуков оползотворил времето, за да увещава колегите си да подкрепят инициативата на Нова телевизия с есемеси, парични дарения и т.н.

Кошлуков трябва да чуе минимум две неща. Първото се касае до това, че арогантността на масовите благотворителни кампании в България започва да минава всякакви граници. Сещам се например, че за 2007 година платих една скромна неколкоцифрена сума като данък общ доход, а косвените ми данъци за същия период възлизаха на поне 20% от сумата, върху която беше изчислен въпросният пряк данък. Предполагам, че всяка година всеки средностатитстически българин като мен пълни държавната хазна по този начин, вероятно с подобни суми и, разбира се, очаква държавният бюджет да бъде разходван по такъв начин, че да покрива нуждите на различните сектори--например социална политика, образование, здравеопазване. Ако това е така, с какво право разни жертвоготовни умници ще ме призовават да пращам есемеси на някакво телевизионно предаване, защото "ако всеки българин даде по едно левче, това прави 7 млн. лв."? Нима аз и още седем милиона мои съграждани вече не сме дали своите левчета?! Ако си купя нова кола за X лв., би ли било редно търговецът да ми поиска Y лв. допълнително, за да ми даде ключовете и талона? Изобщо има нещо много сбъркано в масовата благотворителност и продължавам да твърдя, че е съвършено безотговорно да се подкрепят подобни кампании.

Второто нещо, което трябва да бъде припомнено на Кошлуков, е, че политикът върши работата си с политически средства. Един бакалавър по политология като него би трябвало да е научил поне това. Кошлуков би трябвало да осъзнава също и колко сериозен проблем е повсеместната политическа апатия, нежеланието да се гласува, отказът--даже омразата--към политиците и политиката. А ВИП Брадър е точно това: отказ от политика, арогантно изтласкване на проблемите от присъщата им институционална среда и глупава демонстрация на погрешното убеждение, че проблемите могат да се решават, докато просто си гледаш телевизия и щракаш с пръсти.

Що се отнася до шоуто на Ники Кънчев, то може да реши проблемите на многото българчета, които се нуждаят от помощ, точно толкова, колкото и сгъваемата сауна--проблемите на домакините с наднормено тегло.

2 коментара:

Marin Guergov каза...

Кошлуков според мен смята, че за определена аудитория (масовата) е по-важно едно PR действие, отколкото едно истинско политическо действие (решение). Дано такива "политици" не решават съдбата на страната ни.

Надето каза...

Много вярни констатации! А Мартин наистина ли храни напразни надежди, че докато си четем и пишем тук, Кошлуков и "кошлуковци" решават съдбата ни и тая на страната ни?!