Блогът на Мартин Осиковски

05 април 2009

Найденов пак се позиционира майсторски

Трябва да се признае, че Труд и 24 часа се позиционираха майсторски с обновените си и най-сетне напълно функционални сайтове. Майсторски се позиционира и Валери Найденов със своята дописка в петъчния брой на часовия всекидневник. Според Найденов пък Първанов се бил позиционирал майсторски, защото "ако политическата класа се е отдалечила от България с 1000 километра, Първанов е само на 500". Този бил единственият български политик, който "показа умението да печели от рухването и да хваща сърфа отново и отново". И най-важното:
Нормално е Първанов да дразни и свои, и чужди. Но когато искаме да победим някой голям играч, трябва първо да го уважаваме и да се учим от него, а не да го облайваме. Облайването го може всеки помияр. Който иска да овладее майсторлъка в тази игра, трябва първо да признае пред себе си, че Първанов отново се е позиционирал стратегически. Той пак е застанал така, че да спечели от неизбежния есенен срив на политическата класа. [...] Например Mediapool.bg излезе със заглавие „Първанов пак плаши с референдум за мажоритарна система", а Дневник нарече пресконференцията му "Манифест на лицемерието". Това е добре дошло, защото така избирателят се убеждава, че противниците на Първанов са по-голямото зло. [...] Всички партии атакуват законопроекта на БСП и Първанов [относно референдума за избирателната система, б.м., М.В.], но нито една не го атакува от позицията на народа. Вместо да целуне ръката на избирателя, НДСВ предпочита да стане васал на Доган, а ДСБ и СДС вече целуват другите места на Бойко Борисов, докато продължават да сее самоизяждат. Самият Борисов явно се движи от чисти инстинкти.
Бих искал да припомня на журналиста на народа, който вероятно е опиянен от тактическия талант на президента на народа, че според т.нар. Конституция на Република България (която впрочем, поне съгласно преамбюла, изразява "волята на народа") "организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон" (чл. 42, т. 2). Проблемът е, че решението за произвеждане на национален референдум се приема от Народното събрание (чл. 84, т.5), а президентът "определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание" (чл. 98, т. 1).

Ясно е следователно, че в най-добрия случай Първанов може да си направи един невалиден референдум в пряко нарушение на Конституцията. Но какво пък, нарушавайки законите, всеки би могъл да се позиционира майсторски. Един мой съсед и пернишки голфаджия например много обича да си позиционира майсторски мрачното возило напряко на тротоара пред входа от време на време. Впрочем бих искал да попитам Валери Найденов следното: ако ДСБ и СДС целуват "другите места на Бойко Борисов", чии и кои места е успял да нацелува той самият в последната си дописка?

Няма коментари: