Блогът на Мартин Осиковски

01 юни 2010

Петиция на издателства Оксфорд, Кеймбридж, Макмилън и ПОНС - България

Те правят най-добрите учебници, които могат да се намерят на българския пазар.

Но не и според действащите към момента критерии за подбор на "одобрени учебници".

Историята малко напомня тази с недобрата акредитационна оценка на Американския университет в Благоевград: хубава им била библиотеката, ама книгите - само на чужди езици и най-вече на английски.

Шансовете нещата да се нормализират с новия закон за средно образование изглеждат сериозни. Все пак ви призовавам да подкрепите петицията на Оксфорд, Кеймбридж, Макмилън и ПОНС тук.

(Изображение: Ox.ac.uk)

2 коментара:

Анонимен каза...

Оценката за АУБ е до голяма степен правилна. Кой нормален американски професор ще дойде да живее и преподава в България? Затова те се спасяват с нехабилитирани преподаватели. Съвсем малка степен от преподавателите имат докторска степен.

Анонимен каза...

Чудим се защо учениците на научават нищо, а учителит се борят с неадекватен материал. истината е, че т.нар одобрени учебници хич не са одобрени по редовния ред, а "някой" ги е одобрил. Нормално ли е да са изключени тези класически издателства по английски, а в училище да учат по некадърно написаните учебници на гръцки автори, български, пълни с грешки и неадкватен английски?! Лонгман изобщо не могат да се равняват в Оксфорд или Кембридж, а Просвета отдавна не е това, което беше, ама наши шфът е близък с МОН. Изборът , за съжаление, е по други правила, не по критерии за качество и методология. Така е по всички предмети - обществената поръчка за тези одобрени учебници я печелят "наши хора" и затова нашите деца ходят на уроци. Вчастните школи основно учат точно по тези системи и не се изненадваме на високоте успехис, с които си вземат международните изпити.