Блогът на Мартин Осиковски

02 август 2010

Събитие за "целия християнски свят"

Говорело се също, че двама християнски конници били иззели - но още не били ги предали - две глави на св. Йоан Кръстител, по една за всекиго, и всички се питали коя е истинската. 
Никита [Хониат] се усмихна с разбиране.
- Знаех, че тук, в града се почитат две. Първата била донесена от Теодосий Велики и поставена в църквата на Иоан Предтеча. Но след това Юстиниан намерил друга в Емаус. Доколкото си спомням, я дал на един манастир, после казваха, че била върната тук, но никой не знаел къде е.
(Умберто Еко, Баудолино, прев. Биляна Петрова (София: БАРД, 2003), 248)

Ако днес отворите Би Би Си или друг световен лидер в новините, няма да откриете нищо за намерения реликварий на остров Свети Йоан край Созопол. Ако четете български новини, няма как да не останете с впечатление, че става въпрос за "изключително събитие" не само за България, но и за "целия християнски свят". Ако пък обичате да размишлявате или поне сте чели Баудолино, сигурно ще ви хрумнат най-различни неща.

Бихте могли например да помислите какви са шансовете нещо, на което пише, че е еди-какво си, действително да е това нещо. Още повече ако е много старо. Или да се попитате дали няма поне минимален шанс да става въпрос за фалшификат, при условие че говорим за находка от един период, през който "бизнесът" с фалшификати е бил много печеливш. Впрочем ако сте историк или археолог, направо е задължително да обмислите тези въпроси - и то преди да дойдат журналистите.

Ако пък сте журналист, може би няма да е зле да се замислите за употребата на кавички. Дребен препинателен знак, който по принцип е непознат в света на българските медии. Иначе е много полезен, защото позволява с малко думи да се каже много. В Би Би Си например новината щеше да изглежда вероятно така:
Намерен "реликварий с мощите на св. Иоан Кръстител"
У нас обаче кавичките не са на мода. У нас са на мода наклоненията, защото с тях най-добре се спуска на зрителя, читателя или слушателя какво да мисли. Изявителното наклонение е подходящо за изчистване на неуместни съмнения. Оттук и новини като тази за находката край Созопол: "Сензация! Зъб, части от ръка и челюст изскочиха от реликвария на Йоан Предтеча, открит на 28 юли". Ако се изисква да погледнете с недоверие или насмешка на нещо, препоръчително е преикзазното наклонение. Струпвания на преизказни форми можете да търсите там, където ги няма силните на деня. Или където просто липсва достатъчно "любов към България".

(Снимка: Vam.ac.uk)

P.S. На една от снимките в галерията на 24 часа се вижда на практика неконтролируема тълпа от журналисти, депутати, арехеолози и един министър, скупчени около находката с прожектори, светкавици и мобилни телефони. Гледката е достойна за възхищение. Почти инфарктно възхищение, ако сте археолог по душа и призвание.

15 коментара:

Unknown каза...

И аз не видях тази "новина" по световните медии ;)

Анонимен каза...

И каква е идеята на този постинг? Че сме жалки, че не сме нищо понеже BBC нищо не споменали или в други западни медии също нямало нищо, така ли? И като седнат на маса такива хора поучително казват "Вие знаете ли какво е на Запад?" Е, имаме някаква представа. Драйфа ми се, когато някой се опитва така да мачка и да принизява...

Unknown каза...

Ето какво мисля по-въпроса:
От православното предание се знае за историята при намиране на честния Кръст Господен*:

"Света Елена пожелала най-вече да открие самия Кръст, на който бил разпънат Спасителят. След дълги издирвания били намерени трите кръста, зарити в земята. При тях се намирала дъската с надписи. Но как да узнае кой от трите кръста е бил кръстът на Спасителя? По съвета на архиепископ Макарий били допрени кръстовете един след друг до болна жена. Щом се допрял до нея Христовият кръст, тя оздравяла. Умрял човек, когото носели към гробището, възкръснал, като бил доближен до животворящия Христов кръст. Тези чудеса разрешили всички съмнения. "

Сега да се върна на мощите на свети Йоан Кръстител. Ако това са негови мощи, то христовия Дух обитава в тях и несъмнено върши и ще върши чудеса. Това е доказателството което очаквам и никое друго.

" и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят "(Мат. 12:32).


* па и в житията на светиите има много други примери, за намиране на мощи на светии и разрешаване на неудоменията дали това са техни мощи или не.

Анонимен каза...

Типично по български - отречи всичко,с всички средства.От завист ли?От що ли....

zlatko1981 каза...

Автора на статията е пълен простак. Такива като са разрушители на духовността в БЪЛГАРИЯ и въобще на всичко ценно

zlatko1981 каза...

Заради такива тъпанари като теб България е в пълен духовен и всякакъв упадък

Анонимен каза...

Авторът е повече от прав, едно такова твърдение е редно да се обяви с голям въпросителен и да се добави - Ще бъде изследвано от най-добрите лаборатории за ДНК, дали е на човек, за изчисляване на годините чрез изотоп и т.н., дори в Италия изследваха плащеницата на Исус няколко десетилетия с помоща на криминолози и НАСА.

kenkal каза...

Айде сега и чудеса ще чакаме...

Мощите на който и да е светец, ако се съберат от всички църкви и манастири по света на едно място, сигурно ще бъдат толкова, колкото в всички кости от някое църковно гробище. Че и повече.

Пак пренасочват вниманието на хората не към съществените неща.

ВВ каза...

Тъй, тъй. Авторът бил виновен. За какво? За това, че казва истината? Колкото Алеко Константинов е виновен за простотиите на Бай Ганя.
Обърнете внимание - доказано било чии са мощите, защото имало надпис на гъцки! това дори не е смешно, а тъжно. Но най-важното е друго - основната радост по медиите не е, че са намерени мощите на Предтечата и благоденствие ще покрие България. Нищо подобно - основната тема са доходите от туризма. Май търговците са още в Храма, господа и ругари!

Unknown каза...

драги Златко (zlatko1981), заради такива тъпанари като НАС, България е в пълен духовен и всякакъв упадък.

Първо:
Не виждам нищо нередно в идеята за поста. Аз виждам две такива:
- българските медии приемат всичко за сензация, без въобще да проверяват.
- западните медии НЕ са православни.

Второ:
Учуден съм, че автора публикува критиката до себе си, за което приема моето удобрение.

Трето:
За простак ли трябва се определя човек изказваш мнение?

Анонимен каза...

Въобще идеята, че нещо материално, пък било то и кост от светец може да има пряко,(не чрез себевнушение),някаква духовна сила е в пълно противоречие с духа в основата на тази религия. Това, както и измислянето на светците са компромиси с езичеството. С онази неизкушена от философстване маса, която трябва да плаща десятък и да й се въздейства по нейният мозъчен размер.
-
И когато мощите са пренасяни и сега целта е била една и съща - бизнес. И не е важно дали са истински или не, а дали се приемат за истински и чудодейни.
-
В този смисъл от изгода за туризма е да не оспорваме автентичността им, макар и добре да знаем, че практически няма как да са оцелели кости от Иоан Кръстител. Може и да ги има, но си лежат в някой гроб непокътнати и по нища не се отличават от всички останали лежащи редом до тях.

Анонимен каза...

Поста е хубав и правилен. Без доказателства обявяваме нещо за истина. Но ако е истина... това можеда има последствия от световен характер и пак ББС да си трае за находката. После дали ще се получи достоверна експертиза, пак зависи от интересите и то не нашите интереси

Martin каза...

Не, целта ми не беше да покажа, "че сме жалки, че сме нищо" и т.н. А дали съм "пълен простак" или не няма отношение към написаното.

Чисто и просто се опитах да апелирам за някаква базова хигиена на писане/говорене в медиите. Защото смятам, че непроверени неща не могат да се обявяват за истина. Находката край Созопол ми даде единствено повод. Това, което искрено ме вълнува, е качеството на днешната българска журналистика. Оттук и сравнението с BBC. Разбира се, можеше да е FP, DW или нещо друго - изводите щяха да си останат същите.

Накрая - нещо в скоби. Погледнете още веднъж галерията към събитието в "24 часа". Обърнете специално внимание на прожекторите, светкавиците, тълпата, мобилните телефони, липсата на дистанция - изобщо всичко, което би могло да допринесе за увреждането на един много стар и със сигурност безценен предмет. Това не е вълнение от намирането на нещо древно и скъпо. Това е варварско пиршество на любопитството и, за съжаление, лош атестат за работата на ангажираните професионалисти.

(Благодаря на всички за коментарите!)

Unknown каза...

Взимам си думите назад, за BBC:
Remains of St John the Baptist 'found'

http://www.bbc.co.uk/news/world-
europe-10849211

Martin каза...

@Mitio: Мерси! Значи все пак съм бил прав за кавичките ;)