Блогът на Мартин Осиковски

07 юни 2008

Къде живеем?!

Отварям днешния брой на Капитал--и какво да видя? "Тъпотии с цените на тока", тъпотии в "макрогрупата" на хората с ниски доходи, които не знаят нищо за политиката на правителството си, но винаги гласуват, тъпотии със софийския боклук, тъпотии с някакви поправки в закона за концесиите и още един круп други, най-различни тъпотии.

Къде, прочее, живея?

За щастие, едни хора са се погрижили да създадат Всичко за един лев. Там намерих и отговора:

Абсурдистан

[...]

Държавното устройство на Абсурдистан към момента не е точно дефинирано. Имало е многобройни опити то да бъде формулирано като “бананова република”, но всички са били опровергавани с очевиден аргумент: в Абсурдистан не виреят банани. Други го определят като “доматена република”, което също напоследък не е съвсем вярно - реколтата от домати, както и от всичко друго, намалява с всяка изминала година. Към момента наложил се вариант е “републиканско царство”; базира се на факта, че поне един от видните абсурдистански държавници е, или поне смята себе си за цар. (Според други източници, повечето или дори всички абсурдистански държавници смятат себе си за короновани особи.)

Обикновените граждани на Абсурдистан масово настояват държавното устройство да бъде изяснено. Идеята е, че каквото и държавно устройство да бъде прието, все ще има някоя велика държава, която да не го харесва, и да пожелае да атакува и завладее Абсурдистан. В масовото съзнание покоряването на Абсурдистан от външни сили се свързва с решаване на най-належащите проблеми на страната. Причината за това е неизвестна.

Дипломатите категорично контрират този мотив с аргумента, че никоя държава, която е имала достатъчно акъл, за да стане велика, няма да посмее да завладее Абсурдистан. Те сочат за пример съдбата на всяка държава, която е владяла Абсурдистан - тези държави или вече не съществуват, или са в отчайващо състояние.

Доскоро Абсурдистан се радваше на президент-комунист и цар-премиер. В момента вече премиерът е комунист. Очаква се за баланс в най-скоро време царят да стане президент. Какъв ще стане президентът не е ясно - надали ще е премиер, но е възможно пък да стане цар.

[...]

Няма коментари: