Блогът на Мартин Осиковски

14 юни 2008

Шамарите на кмета


Вече втора седмица различни медии се чудят кой е Стефан Гамизов, кой стои зад него, а Бойко Борисов се накара на Цветанка Ризова, че изобщо му давала възможност да говори глупости в нейното предаване. "Ама защо изобщо го каните, бе?!," каза той в прякото си включване миналата неделя от малкия екран.

Какво всъщност каза Гамизов за Борисов?
  1. В качеството си на "неформален лидер", Бойко Борисов нарушава Конституцията.
  2. Бойко Борисов е част от "лагер на недемократи". По-добре обаче България да бъде управлявана от лоши и демократични политици (например Сергей Станишев), отколкото от лоши и недемократични политици (например Борисов и Първанов).
  3. Съществува голяма вероятност за общ политически проект между Борисов и Първанов.
Гамизов безспорно греши в първата си теза, защото Конституцията изобщо не се занимава с въпроса за учредяването и функционирането на политическите партии. Единствено гл. 1, чл. 11, ал. 3 утвърждават, че "партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон". Въпросният Закон за политическите партии също не се изказва изрично по въпроса за лидерството. Единствено чл. 17, ал. 1, т. 4 и 5 изискват съдебната регистрация на партията да включва имената, които представляват и участват в контролните органи на партията. Бойко Борисов може да бъде обвинен най-много в косвена некоректност към Закона за политическите партии, но нищо повече от това.

Що се отнася до провокативната хипотеза за общ проект между Първанов и Борисов--към настоящия момент не може да бъде доказано нито че такъв проект съществува, нито че не съществува.

Най-достоверна се оказва, за съжаление, общата теза на Гамизов за "лагера на недемократите". Тя беше потвърдена тутакси от самия Борисов, който заяви в ефира на предаването на Цветанка Ризова, че "щял да шамаросва" някакви хора от НЕК. Атавистичните нагони на този човек обаче личат още по-добре в едно от последните му интервюта:
Защо точно сега ги пипат [ДОТИ и ДОИ--б.м., М.В.] преди избори и какво ще очакват след това, освен да ги ометем? [...] Над 20, над 30 години за крадец трябва да е присъдата. Това означава: задържа се и го изваждаш от пазара--30 години да го няма. Не случайно в нашата история са рязали ръце.
Да, Бойко Борисов със сигурност ще помете добри изборни резултати. Няма как--най-прекият път към сърцето на политически дементни избиратели са обещанията за стогодишни присъди, раздаване на шамари и рязане на ръце.

1 коментар:

Анонимен каза...

E, за омайването на не-дементните избиратели, партията му обяви най-дясната и смислена икономическа платформа, която съм виждал у нас.