Блогът на Мартин Осиковски

09 декември 2009

25 vs. 7


Може би темата за "местенето на Коледа" действително не е тема, но ми хрумват няколко важни неща, които бих искал да си запиша. Kазусът е много интересен от канонична гледна точка.


1. Доколкото ми е известно, според устава на БПЦ промени в църковния календар могат да се извършват единствено с решение на църковно-народен събор


2. Преминаването на БПЦ към т.нар. новоюлиански календар обаче се извършва със синодално решение от 22 декември 1967 година, което влиза в сила от 20 декември 1968 година. (Впрочем по разбираеми причини между 1944 и 1989 година се провеждат само два патриаршески и нито един църковно-народен събор!) Самото преминаване към новоюлианския календар пък следва "препоръчително решение" на Вселенската патриаршия от 1923 година.


3. Оказва се, че макар да е безсмислен де факто, въпросът за връщането към стария календар има някакви основания де юре. При това сериозни.


Всичко щеше да бъде прекрасно, ако шестият църковно-народен събор (онзи от миналата година) се беше произнесъл по този въпрос. Освен ако не приемем, че в каноничното право мълчанието също е знак на съгласие. Така може би е и най-разумно.


(Изображение: Bghelp.co.uk)

1 коментар:

християнин каза...

Местенето на Рождество Христово ... всъщност няма никакъв смисъл. Това е ден избран по определени идеологически, теологически и т.н. съображения. Дали да замести езически празник, дали за да приеме някаква символика... няма значение. Важното е да знаем какво празнуваме на този ден!