Блогът на Мартин Осиковски

19 декември 2009

Държавен глава и главен редактор


За тези, които са гледали "предколедното обръщение" на Първанов в "Панорама" по БНТ вчера, вече има нова чуденка: що е то главен държавен редактор. Ето за какво става въпрос:
В последните месец – два аз съм редактирал много от тези съвместни позиции, които бяха обявени след това от премиера – за разговорите с руснаците по енергийните проекти, за позицията ни за Македония и др. Лично аз съм ги редактирал, точно защото искам това правителство да успява, искам институциите в България да успяват.
Що се отнася до неправомерното поглъщане на власт, политическата история познава премного и страшно интересни прецеденти. Така че в това отношение Първанов вече не ме вълнува. Не ме вълнуват и причините за неговата жажда за авторитет. Той е рожба на фундаментална конституционна грешка - имам предвид комбинацията между пряк мажоритарен вот и де юре лишената от власт президентска институция  - и не би могъл да се държи другояче. Докато има кой да го търпи, нека си редакторства.

Но няма да му дам възможност да редактира личния ми дневен ред. Сега ще си послужа с един пример за негативно политическо действие: и тази година няма да заплатя "своето левче" за вдъхновената от него т.нар. "Българска Коледа". Вероятно това подлежи на укор от морална гледна точка. Произходът на парите наистина няма значение, когато с тях може да се извърши нещо действително полезно. Струва ми се обаче, че в политически смисъл съм донякъде изряден. Просто смятам, че редакторските претенции на този човек са погрешни, нахални и - най-важното - нарушават дадения политически порядък. Нямам намерение да му помагам да ги осъществи. Не и с месечната си телефонна сметка.

(Изображение: Капитал)

1 коментар:

Апостол Апостолов каза...

Гоце трябва да е бил поркан, когато е надрънкал тези глупости...