Блогът на Мартин Осиковски

19 февруари 2008

Черният списък на унищожителите на българската природа

Копирам само част от коронните параграфи на "Черния списък на унищожителите на българската природа" (не пропускайте да се запознаете подробно със събраната в сайта информация!):

Асен Гагаузов - министър на регионалното развитие и благоустройството- по негово предложение на 15.02.2007 бяха отложени допълнително над 35 зони по Натура-2000 за прецизиране до октомври. Всички те са заплашени от унищожаване. Негово е и предложението от Натура-2000 зоните да отпаднат концесионните площи и териториите с приет ТУП и ОУП към датата на обявяването на зоната, която е в неопределено бъдеще. Същият подписа пагубното да българската природа и Черно море споразумение за петролопровода Бургас-Александропулис, който е сериозна заплаха за черноморската екосистема, хората в бургаския регион и уникалните по своето птиче богатство бургаски крайморски езера. Гагаузов е отговорен за финансирането с държавни пари (от нашите данъци) на незаконното строителство на "Супер Паничище".

Ахмед Доган - "кръстникът" на дървената мафия, на чиято съвест тежат повечето горски пожари в България (а с това и смъртта на пожарникарите участвали в гасенето). Притежава над 300 хотела, построени полузаконно в защитени територии или в съседство с тях.



Ваклин Стойновски - самозабравил се мошеник и далавераджия, наричан за благозвучие "бизнесмен". Държи на концесия плажа на Бургас, в следствие на което плажът е мръсен и осеян с незаконни временни (и бивши временни) постройки. С помощта на манипулации и задкулисни маневри успя да се сдобие с разрешение за строи небостъргач (естествено с прилежащата му инфраструктура) на територията на 100-годишен парк - Морската градина на Бургас.

Васил Маргин - заместник кмет на Сапарева баня, който демонстративно отказва достъп до обществена информация и е със самочувствието, че Рила е негова собственост. Съвместно с фирмите "Рила Спорт", "Рила Строй" и "Рила Самоков 2004" строи незаконно пътища, лифтове и жилищни блокове в Национален парк Рила. Община Сапарева баня е прочута с обществените обсъждания на закрити врати.

Величко Величков - председател на НСЗП към МОСВ, предложител на пагубното за природата на Рила решение за отпадането на защитена зона Рила-буфер от Натура-2000 ,взето на заседание на НСБР към МОСВ на 25.10.2007. С това скандално решение се дава зелена светлина за десетки пагубни проекти като ски зоните Паничище,Супер Боровец,Искровете и Картала и на изсичането на "царските гори" над Самоков и на практика се ликвидира природата на Рила планина. Същият "експерт" години наред се бори с успех срещу природата на България.

Величко Макаков - заместник-кмет на Шабла със странни представи за понятието "защитена територия". Според този калпазанин защитена територия на Шабленските Езера и Дуранкулашкото езеро е само водната им повърхност, но не и бреговете.

Веска Караманова - кмет на Созопол, извърши заменки и издаде разрешителни за строежи в района на нос Хумата (между защитената местност Алепу и резервата Ропотамо, в Натура-зона).

Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев. Най-скандалният му проект е бетонирането на Рилските езера което се извършва от фирмата му "Рила Спорт". Малкото братче има 14 незаконно построени хотела (узаконени с помощта на "баткото") по Черноморските плажове и вече е застроило плажа на Обзор. Другите хотели на Георги и Милен Велчеви са в Златни пясъци, Равда, Слънчев бряг и бившият къмпинг "Оазис". Откраднал е два хотела от Икономическия университет - Варна, съборил ги е и си е постриоил два нови хотела с име "Краун плаза Хелиос". В момента хората на Велчев незаконно и най-безнаказано прокарват пътища към Рилските езера с намерение да ги превърнат в бетонен хотелски комплекс.

Гриша Ганчев - собственик на "Литекс Комерс", придобил чрез замяна на гори в Ловешко собственост край Шабленското езеро и Крапец, където възнамерява да прави голф-игрища.

Джевдет Чакъров - министър на околната среда и водите, който бездейства, докато мафията разграбва защитените територии и щедро прехвърля държавните защитени територии в частни ръце. След едногодишната забранителна заповед за строеж на Иракли, г-н Чакъров я "поднови" така, че най-наглите закононарушители да могат да строят, при това на самия бряг. По този начин правителството, в лицето на министър Чакъров, се подигра с обществения натиск в защита на Черноморието. В отпадналите с новата заповед територии попадат 50 процента от дюнните комплекси в защитената зона, 100 процента от естуарите и 100 процента от лонгозните гори. На 1.10.2007 г., при предложение на природозащитните НПО да бъде подписана заповед за спиране на започналото строителство в Национален парк Рила (където е забранена всяка строителна дейност), представителите на МОСВ са избухнали в смях, демонстрирайки чиновническката си безнаказаност.

Дора Янкова - кметица на Смолян, която разшири ски-курорт Перелик на 13000 ha. Гласуваха Момчиловци и връх Преспа за нов ски-курорт - с подкрепата на Г.Първанов. Същата е позволила застрояването на Смолянските езера и превръщането им в бетонен квартал на Смолян. Янкова си е поставила за цел да превърне Перелишкия дял в огромен мегаполис, образуван от Смолян, Пампорово и Чепеларе.

Елка Димова - кмет на Шабла, с "инвестиционни намерения" за застрояване на Шабленския езерен комплекс, въпреки че е в мрежата Натура-2000. Използвайки своите пионки в Общинския съвет, тя открито лобира за създаването на смесено дружество между Общината и малко известната фирма „Линекса пропърти”. Влизайки в това дружество, Общината де факто подарява на посочената фирма имоти с големина 3500 дка срещу само 15% дял в капитала на съвместната компания. Подобна сделка би ощетила Общината с милиони и същевременно би помогнала на собствениците на тази компания за една вечер да станат ужасно богати хора, без да са вложили и един лев в местната икономика.

Емел Етем - вицепремиер, министър на бедствията и авариите, лично и на място разпоредила унищожаването на лонгозната растителност на река Вая, по поръчка на Н.Банев. Етем оправдава името на министерството си - да причинява бедствия и аварии. А иначе, по официални твърдения на нейното министерство и на Дардов от МОСВ, е била разпоредена корекция на речното корито на Вая, за да не се наводни .... Черно море!

Любка Качакова - момата, по-известна с фанелката с надписa "Срам ни е от вас!", закупила на безценица чрез мошеничество сградата на училището в с.Гела, обявена предварително за изгоряла. Сега видна матрона, собствиничка на малко спретнато СПА хотелче в същото това село, и нов (по неведом начин) собственик на чужди имоти в селото. Инициатор за бетониране на една от най-красивите местности в Родопите чрез проекта за ски център "Супер Перелик". Главен инвеститор и собственик на половината от акциите на дружеството за изграждане на ски центъра е нейния кум, безнесменче от Смолян, чиято единствена дейност до сега е фирма за лека градинска мебел. Кака Любка притежава и едно спретнато, купено на безценица ("от роднини"), парцелче в местността Иракли, която съвсем "случайно", със заповед на МОСВ, излезе от мрежата Натура-2000. Вярна на обещанието, че няма да се намесва по въпроса за Иракли, Качакова си затвори очите пред опустошаването на река Вая. Само за сведение: Качакова отговаря за опазването на водите в България. Срамно, нали?

Мехмед Дикме - бивш земеделски министър, започнал незаконното разпродаване на защитени територии. Заедно с Н. Кабил е продал незаконно 300 декара от природен парк "Странджа". Продал е на Юрий Лужков защитената местност "Камчийски пясъци" за жълти стотинки (в буквалния смисъл).

Николай Василев - бивш министър на икономиката, по чието предложение са изключени 1500 декара държавни морски плажове и незаконно са прехвърлени като частна държавна собственост. По-късно изключените защитени местности са преименувани от "плажове" на "пасища".

Нихат Кабил - министър на земеделието и горите, който предложи зачеркване на ценните български гори от Натура-2000, тъй като имал "инвестиционното" желание да ги изсече. По този начин са зачеркнати биосферните резервати "Червената стена" и "Славянка", които са под закрилата на ЮНЕСКО. Нихат Кабил успя да замени (срещу щедра "награда" от "Рийс Интернешънъл", сиреч от "Райфайзенбанк") защитената местност "Камчийски пясъци", оценена като "пасища" (на цена 14 стотинки за m2), с нискокачествени земеделски земи във Видинско, оценени много по-скъпо (Кабил дори е предложил да компенсира разликата с държавни пари). Кабил е направил и сделка с Кирил Асенов за замяна на 2401 декара от Държавния горски фонд (част от тях - предварително отнети от други собственици) в Родопите с нискокачествени земи (до Троян, Габрово, Плачковци, "Русалка"). Един ден преди да му отнемат управлението на горите, Кабил е направил далаверата на живота си, като е разменил 1048 декара от брега на Балчик (по закон изключителна държавна собственост) срещу разпокъсани парцелчета из цялата страна и по този начин е ощетил българските граждани с над 60000000 евро.

Румен Петков - министър на вътрешните работи, който си затвори очите пред еднодневната блокада на София от таксиметровите шофьори, но показа твърда позиция в смазването и изкореняването на всеки опит за изразяване на гражданска позиция, било то и за по-малко от 30 минути. Този министър от БСП е специализиран в арестите на пешеходци на възраст от 14 до 42 години, при условие че протестират срещу заграбването на защитените територии (например Рила, Странджа и Пирин) и срещу корупцията на най-високо ниво. Същият се занимава и с преследвания срещу блогъри, които се осмеляват да пишат в защита на защитените територии. Има опит в антиприродозащитата още като кмет на гр. Плевен. През 1997 г. разрешава и подкрепя незаконна мотописта на Богдан Николов (шеф на Българската федерация по мотоциклетизъм) в защитена местност "Кайлъка". Едно от "геройствата" му е разпит на ирландец без преводач (разпитът е проведен от полицай с име Симеон Симеонов) с натиск "да си признае" че е подал сигнал за залагане на бомба в ски-пистата на Юлен, и по този начин да покрие следите към истинския терорист - фирма Юлен (собственост на Първа инвестиционна банка). В същото време г-н Петков не предприе нищо по случая с търговеца на деца във Варна, нито пък се опита да озапти предизборното "етническо вълнение" в София. Последният "екоактивизъм" на Петков се изразява в арести на хора, които протестират срещу незаконната и безнаказана.

Сергей Станишев - министър-председател на България, който открито заяви лични инвестиционни намерения в незаконно "отложените" от него Натура-зони. На 9.10.2007 Станишев откри първата копка на незаконния курорт "Супер Боровец", който е в разрез с европейските директиви и българските закони.



Симеон Сакскобургготски - по неизвестен начин имотите на този бивш цар и бивш премиер отпаднаха от мрежата Натура2000. Този бивш цар допусна по време на управлението си разграбването на защитените територии и превръщането им в градски квартали. Неговото правителство се превърна в маша на българската мафия. Негова инициатива е и превръщането на най-емблематичната част на Рила в собственост на оманския султан, наречена "Супер Боровец". В знак на благодарност, реконструираното БКП, в лицето на президента Първанов, му връчи най-високо отличие. На 8.10.2007 този човек направи първата копка на скандалния проект Супер Боровец. Симеон успя да заличи труда на дядо си (Фердинанд) и баща си (Борис III) за опазването на уникалната българска природа.

Тодор Батков - президент на ПФК "Левски" и собственик на “Форос Дивелъпмънт” ЕАД с планове да превърне нос Форос до Крайморие в жилищно-ваканционен комплекс с урбанизиране и постоянно заселване на брега. Заедно с обявените намерения за свръхзастрояване, Батков толерира и газопровода, който ще минава наблизо. Част от проекта попада в Натура-зона.

Както се казваше в писмото, с което ми пратиха линка: "Goodbye, Bulgaria..."

Няма коментари: