Блогът на Мартин Осиковски

07 февруари 2008

Могилино в контекст

Мислите си, че за дома в Могилино трябва да се говори с гняв и болка в сърцето, защото сте гледали филма на Кейт Блюет? Сещате се за поне една "министърка", която искрено искате да видите как страда заради това, което сте видели във филма?

Или може би си мислите--подобно на "голямата уста" Ива Николова--че за "Могилино" трябва да се говори само с гняв, защото "някаква си там журналистка си позволявала да резили държавата"? (Справка: истерията на гореспоменатата Николова по "Челюсти" на Дарик онзи ден.)

Не, ни най-малко. За случая "Могилино" трябва да се говори с... веселие и, по възможност, в рубрика "клюки". Следват два отрадни (пардон, отвратни!) примера. Опитвам се да разбера що за човек трябва да си, за да пишеш така за тези работи; но не мога.

(Мърша!)

Разбира се, нямам никакво намерение да ходя на въпросния концерт. Защото не смятам, че да се "повеселя" със "сладката блондинка Деси Добрева" и водещите на някаква си "великолепна шесторка" е смислен и адекватен начин да помогна в случая.


3 коментара:

Анонимен каза...

Не гледам телевизия, не съм гледала и това предаване, но майка ми е разказвала за него. Смятам, че за голям процент от населението това, да гледат филма няма да ги накара да помогнат (лично аз си изплаках очите и продължих да помагам както мога), а им трябва нещо по-леко и необременяващо и по-точно някакъв 'лесен' начин да разберат посланието. Не е важно какво мисли един индивид за вярно или невярно. Може да е невярно, но все пак пробужда масите да поемат инициатива, да помогнат, да ИСКАТ да са полезни на обществото... ако начина е чрез сладки блондинки и весели песни... ще го преживея.
П.С. Не знам заслужава ли си да се гледа предаването, така че моля споделете.
П.П.С А вие кога се сещате за благотворителност?

Martin каза...

Благодаря ви за коментара!

Разбирам много добре последния ви въпрос: ами такива като мен, които пишат такива неща, те сещат ли се за благотворителност и кога се сещат?

Ами отговорът е: когато и както могат. И колкото могат, а то не е никак много. Вярвам в благотворителността--но не вярвам в определени форми на благотворителност. Например "оксфордската шесторка" ме отвращава. Гарантирам ви, че те няма да съберат толкова пари, колкото ще бъдат похарчени за правенето на цялото това предаване, пътуванията до Великобритания и т.н. Подобни форми на благотоврителност са толкова неадекватни, колкото и това да гасиш огън с желязо например. За малоумните изказвания на Грънчарова, че "тук не ставало дума за пари" изобщо не ми се говори.

Какъв е големият ми проблем?--Че знам и виждам, както и мнозина други знаят и виждат, че пари има. И през минали години, нашата държава разполага с достатъчно пари, които--разпределени по един адекватен начин--биха решили проблемите поне на най-малките, които не могат да си помогнат сами. Но поради ред причини, парите се разпределят неадекватно. Не искам да се връщам на темата с бюджетния излишък и това, на което всички български граждани станахме свидетели в края на миналата година. Трябваше да има реакция! Силна, отчетлива реакция! Защото ако един народ се държи така, когато т.нар. политически "елит" постъпва по този начин, той не е никакъв народ, а, както ни е добре известно, мърша. Нежизнеспособна и политически неадекватна мърша. Такъв народ не заслужава да избира своите управници, за да не навреди сам на себе си; изглежда, той трябва да бъде упрвляван от други, които могат да различават "добро" от "лошо", "истина" от "лъжа".

Анонимен каза...

Не разбирам защо толкова се възмущавате от предаването. Има различна публика за различните формати. Скоро присъствах на дебат за децата в медиите и представител на bTV много точно обясни, че филмът на BBC, излъчен по тяхната телевизия е имал три пъти по-малко зрители ... Хората в България нямат чувствителността, която хората на запад имат. Как искате да стигнете до душите и сърцата на огромната маса хора, които гледат TV Планета, псуват, смятат, че децата са добре в домовете и т.н. Нали трябва да се започне от някъде? Нали трябва да се намери език и подход към тези хора? Всики, които са плакали, възмущавали от филма на Кейт и от това, което се случва с децата ни нямат нужда да бъдат убеждавани и няма нужда да гледат шоуто ... За съжаление истинската промяна става с много хора, с масата ... иначе само ние ще си дискутираме същите проблеми, а държавниците ще си вършат, каквото им утърва, защото на голямата маса не им пука ... Проблемът е толкова голям и толкова сложен, че има място за всички видове помощ. Всеки както я разбира и както чувства. Така че, продължавайте да помагате по вашия начин, без да се противопоставяте на другите усилия. Само така може да има успех.