Блогът на Мартин Осиковски

02 януари 2008

"Много мрънкаш!"=argumentum ad hominem

Аргументите ad hominem са много разпространен тип логически грешки. Ето няколко примера:

1) Х казва това и това; Х е много грозен; следователно това, което Х казва, е грозно и неприлично.

2) Y е злобен човек; Y възразява срещу това и това; следователно, възраженията на Y са злобни и долнопробни.

3) Z пише с правописни грешки; Z е политик; следователно, Z провежда глупава и неграмотна политика.

Независимо дали харесвам или не харесвам лицата Х, Y или Z, в никакъв случай не бих се съгласил с нито един от трите примерни аргумента--защото те се занимават не с това, което съответните хора казват или вършат, а с техните персонални качества, т.е. те са аргументи ad hominem.

Прави ми впечатление, че напоследък хора, които недоволстват от разни работи, обикновено са обвинявани в "мрънкане": "ти постоянно мрънкаш", "вие можете само да мрънкате", "аре, стига си мрънкал" и т.н. Аргументите за "мрънкането" обаче също са ad hominem! Всъщност, всеки човек има право да недоволства от това или онова. Онзи, който не е съгласен с него, би трябвало да коментира нещата, срещу които този недоволства, а не самия акт на недоволство. Само в първия случай е възможен разговор по същество; във втория не би се постигнало нищо повече от реторично променяне на гледната точка и, в крайна сметка, привеждане на логически погрешни аргументи.

2 коментара:

Анонимен каза...

[...]И така, кой има право да недоволства, или иначе казано, трябва ли да си непременно специалист в дадена област, за да недоволстваш от това, че тя буксува?[...]

Martin каза...

Както съм се опитал да уточня, всеки има право да недоволства. Недоволството може да бъде преценено според качеството на аргументите, които недоволстващият използва. Ако те са правилни, тогава актът на недоволство е справедлив. Ако не--обратно. Колкото по-голям "специалист" е човек в дадена област, толкова по-голям е шансът на правилните аргументи и, следователно, на справедливото недоволстване. И обратно--но не в смисъл, че ако този и този не са "специалисти", то те изобщо нямат право да недоволстват.

Същото се отнася и за "задоволството", ако може да се каже така. Просто е нужно да се смени мястото на съответните термини в горния параграф.

Хайде, със здраве!

:)