Блогът на Мартин Осиковски

17 януари 2008

До "Враждебна" и назад

Социално-битова драма в неопределен брой действия

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА: обнадежден пътник, множество други пътници, полицай, служител "Паспортен контрол" на Терминал 1 на летище "София", таксиметрови шофьори

МЯСТО НА ДЕЙСТВИЕТО: летище "София", Терминал 1



Сцена 1

Обнадежденият пътник и другите пътници се намират в помещение за пушачи в зала "Заминаващи" на летището. Часът е около 10 вечерта--45 минути след планираното отлитане на самолета на EasyJet за Лондон и около час, след като всички заедно са гледали "Островът на изкушенията" по Нова телевизия. Всички са притеснени и очакват информация за предстоящия полет.

ГЛАС ПО РАДИОУРЕДБАТА (делово, ясно, носово и високо): "На вниманието на пътниците на компания EasyJet с полет за летище "Гетуик", Лондон: вашият полет е отменен поради лоши метеорологични условия!"

ЧАСТ ОТ ПЪТНИЦИТЕ (бодро, вкупом): "Come on, let's fly!"

Всички заедно се отправят към паспортния контрол в зала "Пристигащи", за да могат да приберат обратно вече чекирания багаж и да напуснат летището. Междувременно става ясно, че администрацията е била наясно, че самолетът на въпросната авиокомпания още към обяд е променил маршрута си към Солун и екипажът не е имал намерение да се връща в София за планирания полет. Всички се питат защо администрацията на летище "София" е извършила процедурата с чекирането на багажа. Образува се опашка на паспортния контрол. Обнадежденият пътник изчаква реда си след един чужденец. Дочува разговор между него и служителя на гишето:

СЛУЖИТЕЛ (натъртено и безразлично): "Уелкъм бек!"

ЧУЖДЕНЕЦЪТ (полуведро): "Ха-ха!"

СЛУЖИТЕЛЯТ (преди да получи документите на обнадеждения пътник, към своя колежка на съседното гише): "Глей кат им кажа "уелкъм бек" как се лензат!"

СЛУЖИТЕЛКАТА (безразлично): "Ха-ха!"

След като пътниците от отменения полет са приключили с паспортния контрол, всички се събират в залата за получаване на багаж. Мониторите не работят. Служител в зелено шушлеково яке излиза отнякъде, започва да обикаля насядалите по коланите пътници и да маха с ръка нагоре-надолу. Пътниците се отместват. Накрая се появяват се куфарите. На мониторите все още няма информация за багажа.



Сцена 2

В нервен галоп групи от другите пътници се отправят към зала "Заминаващи" на Терминал 1, където са били инструктирани, че представител на отменилата полета авиокомпания ще разясни опциите от тук нататък. Обнадежденият пътник върви спокойно, защото никога досега не си е имал взимане-даване с отменени полети. Той си мисли, че всички ще се отправят към Лондон най-късно утре или вдругиден. В следващия момент обнадежденият пътник вижда тълпа, струпана около малко гише близо до входа за заминаващите пътници. Чуват се викове. Тъй като няма абсолютно никакъв ред, обнадежденият пътник не успява да намери място, където да чака ред. С изключение на чуждестранните пътници, всички--без изключение--говорят на ужасно неразбираем диалект.

ПЪТНИК 1: "Как тъй няа да има полет?"

СЛУЖИТЕЛКА НА ЛЕТИЩЕТО: "Нека дам информация, която засяга всички. Ние тук сме служители на летище "София", а не на авиокомпания EasyJet. Това, което можем да направим за вас, е да презаверим билетите ви за следващата възможна дата с редовен полет на компанията, а тя е 24 февруари. Нищо повече от това не можем да направим, съжалявам."

ПЪТНИЧКА 1: "Ама мен ше ме уволнат от работа и децата изпускаме училище, как може такова безобразие, бе?!"

СЛУЖИТЕЛКА (истерично): "РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТУК НЕ Е КОМПАНИЯ EASYJET! Мога единствено да презаверя билетите!" (Показва оранжев формуляр за промяна на резервацията.)

ПЪТНИК 1 (нервно): "Каки са тез хартийки? Туй не ме интересува, тряа да са прати нов самолет и толкоз!"

ПЪТНИК 2 (делово): "Започвам да ги съдя! На какво прилича това, отменен полет!"

ПЪТНИЧКА 2 (ведро, с разбиране): "Амчи да, разбира са! Ами пропуснатите ползи, ами сдйелкити? Ха-ха!"

ПЪТНИК 1 (вече разбрал, че ще трябва да се кара, да разрешава проблема, но и да призавери билетите на себе си и на своите приятели; крещи гласовито през цялата тълпа): "МИТА-А-АК! ДАВАЙ БИЛЙЕТИТИ!"

ПЪТНИК 3 (въпросният Митак, подава седем билета; също крещи): "ЕТО, БАТИ ВАНЬО!"

ОБНАДЕЖДЕН ПЪТНИК (вече разбирал, че заради безсмислената караница на първа линия пробивният бате Ваньо и неколцина други като него ще успеят да минат преди всички; крещи с всички сили): "БИЛЕТИТЕ НЯМА ДА МУ ГИ ПРЕДАДЕТЕ! АКО ОБИЧАТЕ, НАРЕДЕТЕ СЕ НА ОПАШКАТА КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ И ЧАКАЙТЕ РЕД! ЗАРАДИ ВАС И ЗАРАДИ БЕЗСМИСЛЕНАТА КАРАНИЦА ОТПРЕД, ТАЗИ ОПАШКА СЕ ДВИЖИ НАЗАД!"

ПЪТНИК 3 (без да обръща внимание на обнадеждения пътник, ведро, крещи): "БАТИ ВАНЬО, И НА СУТРИШЕН ПОЛЕТ ГИ ПУЩАЙ!"

ПЪТНИК 1 (смеейки се, ведро, крещи): "ДАМ, ТЪЙ, НЯА ДА СТОИМ ПАК ТУКА, Я! ХА-ХА-ХА..."

(следва продължение)

Няма коментари: