Блогът на Мартин Осиковски

02 ноември 2007

Бюджет 2008?!

Вече все по-често мнозина--заедно с мъдрия историк и баща на нацията Георги Първанов и младия, симпатичен и интелигентен (засега само интелигентен, но не и мъдър, защото е по-млад от татко Гоце), също доктор по история, Сергей Станишев--мъдро и уморено възклицават: "Ех, тая "даскалска работа" на нищо не прилича вече! Може ли да са толкова безотговорни! Просто не е разумно да се поставят такива искания. Държавата няма пари! Освен това, дори да имаше, даскалите не работят, така че най-добре е да не получават никакви пари."

Пари обаче има! Проблемът е къде отиват. Не си мислете, че само кражбите водят до липса на пари! Пари могат да липсват и поради некадърно управление на налични пари!

Ето за гореспоменатите мъдри люде черно на бяло проектобюджет 2008, нека да сравнят какви пари от нашите данъци в какви сектори от държавата отиват и дали е обосновано това; нека също така хубаво да си помислят за т.нар. "социална програма" на социалистическата партия и на т.нар. "социален президент":

Отбрана и сигурност 3,107млрд.
Образование 2,608 млрд.
Здравеопазване 2,570 млрд.
Общи държавни служби 2,086 млрд.

(Източник: http://ikonomika.org/?p=959)

Виждате ли какво излиза? Около четири процента от вътрешния продукт на страната както за образование, така и за здравеопазване! Какво безсрамие, най-малко пари тъкмо там, където са най-необходими! Колегите от форума на Дневник вече реагираха с допълнителна информация и сравнения. Ето един анонимен пост:

1. Австралия - За здравеопазване са отделени 3 128 долара на човек на година, (9.5% от БВП).
2. Канада - За здравеопазване са отделени 3 326 долара на човек (9.8% от БВП).
3. Германия - За здравеопазване са отделени 3 287 долара на човек (10.7% от БВП)
4. Холандия - За здравеопазване са отделени 3 094 долара на човек (9.2% от БВП)
5. Нова Зеландия - За здравеопазване се харчат 2 343 долара на човек на година (9% от БВП)
6. Великобритания - 2 724 долара се харчат за човек на година (8.3% от БВП)
7. САЩ - Здравни разноски на човек от населението – 6 697 долара (16% от БВП).


Така че, нека да разберем веднъж завинаги и категорично да заявим това: в държавата има достатъчно пари (тук дори не става дума за отваряне на прословутия резерв, скрит впрочем отново от нашите джобове)! Тук става въпрос за даване на приоритет на едни сектори и отнемане на приоритет от други сектори--здравеопазване и образование за сметка на държавна администрация и отбрана! Тогава тъкмо нещата биха могли да се наредят прекрасно!

Ако в България имаше отговорни медии, този проблем щеше да виси по първите страници. Ала не би--засега е необходимо да ни се напомня, че "Костов взел от Макарона и Чорни", това е далеч по-важно...

Няма коментари: