Блогът на Мартин Осиковски

05 ноември 2007

Главен кретенократ

Отличетелна черта на управлението в една кретенокрация е, че очевидните лъжи се изричат по такъв начин, сякаш са очевидни истини. Спомняте ли си например това:

От последния доклад на Румен Петков голямата "новина" е, че българското общество се радва на по-ниска престъпност от страни като Германия, Австрия и Испания. Тук е редно да припомним, че вътрешният министър дори се опита да убеждава експертите на Европейската комисия колко погрешни методи имат за отчитане на престъпността в България и сравнението й с останалите страни от съюза.
Вече, вярвам, сте прочели и това (един свеж пример от днес--за съжаление само пример):
В столичния квартал "Белите брези" е прострелян мъж. Това е 49-годишния Бончо Запрянов, шеф на фирма за горива. Той е застрелян с един изстрел в главата. Бончо Запрянов е прострелян между колите на паркинга до блок 35. Запрянов е родом от Велинград и в момента на убийството се е прибирал от родния си град. Той е бил там, за да прибере най-малкото си дете - 7 годишен син - за началото на учебната година.
Но кой е главен кретенократ Румен Петков? Ето (копирам от тук):

Четирите дела срещу Румен Петков са образувани в прокуратурата в Плевен, а са прекратени другаде, каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според него е неясно защо делата са прекратени в други съдебни райони, след като в НПК са точно определени основанията, поради които може да се промени подсъдността на едно дело.

Депутатът запозна журналистите в парламента с отговора на главния прокурор на писмото, с което Атанасов пита за производствата срещу Петков.

Първото дело е било образувано от окръжната прокуратура в Плевен за престъпление по служба във връзка с реда и начина за настаняване в общински жилища в Плевен. С постановление от 27 януари 1999 г. на прокурора от районната прокуратура в Ловеч производството е прекратено.

Второто дело е образувано от окръжната прокуратура в Плевен, а производството е прекратено с постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура на 13 май 1998 г. Това според Атанасов е изземане на компетентност.

Третото дело също е образувано от окръжната прокуратура в Плевен през 1997 г. и с постановление от 16 февруари 1999 г. е прекратено от прокурор в прокуратурата в Ловеч.

Четвъртото дело от 1999 г. е образувано от районната прокуратурата в Плевен за хулиганство и е било внесено в Плевенския районен съд с обвинителен акт, каза Атанасов. Той цитира постановлението за прекратяване на делото от Върховната касационна прокуратура, според което поради нередовно призоваване на обвиняемия разглеждането на делото е било отлагано многократно. След подадена молба до съда и представяне на писмени доказателства, от които е видно, че обвиняемият Петков е регистриран като кандидат за депутат, делото е било отложено, и с последсваща молба обвиняемият Петков е уведомил съда за избора му за народен представител в 39-то Народно събрание. С определение районният съд в Плевен при липса на конкретно предвидено основание за спиране по реда на НПК е прекратил производството и е върнал делото в Районна прокуратура-Плевен. След това Върховната касационна прокуратура иззела това дело и го прекратила с постановление от 26 юли 2002 г., посочи депутатът.

Няма коментари: