Блогът на Мартин Осиковски

12 ноември 2007

За д-р Желю Желев--ходещия вестник

Една от по-маргиналните новини, която се появи тук-там в новинарските сайтове днес: Желю Желев смята, че БСП управлява така, както трябва да се управлява, а всеобщият народен изедник--и изедникът на СДС в частност--е Иван Костов.

По принцип един умен човек--а докторът по дефиниция е по-скоро умен, отколкото глупав--би трябвало да си дава сметка за това, че непрестанното повтаряне на едно и също нещо е или (1) признак за непохватен стил и загуба на смисъла, или (2) опит това нещо да бъде утвърдено като истина, въпреки че не е истина. Проблемът е, че работите за "народния изедник" вече ги слушаме мандат и половина, откак от този народен изедник не зависи нищо и, следователно, д-р Желев или загубил смисъла, или се опитва да стане достойна част от достойния хор достойни медийни звезди, за които Иван Костов е проблем номер едно в държавата.

Че става въпрос по скоро за първото, обаче, ме кара да смятам комплимента на Желев към управлението на Българската социалистическа партия. Той твърди, че

Всякакви кусури и дефекти могат да се намерят в сегашното управление, но БСП успя да се задържи на власт, защото управлява така, както трябва да се управлява.
Възможно ли е политическата култура на Желев да е паднала толкова ниско под критичния минимум? Нима Желев не знае, че (1) една партия спокойно може да се задържи на власт посредством механизми, които нямат нищо общо с доброто или лошото управление; че (2) една партия спокойно може да се задържи на власт, въпреки че управлява лошо; че (3) придобиването и задържането на власт не може да бъде цел на никое справедливо управление? Тези неща могат да се разберат дори само с помощта на Аристотел (у когото, за щастие, няма такива неща като "партии"...)--а него го е имало преведен на руски във философската младост на Желев, та, подозирам, било му е възможно да го прочете. Но защо тогава се произнася така некомпетентно?!

По-страшната страна в твърдението на Желев обаче е общата му положителна оценка за това, което вършат социалистите. Няколко реторични въпроса:

(1) Четири процента БВП за образование и здравеопазване признак за добро управление ли са?!

(2) Финансирането на сектор "Вътрешна сигурност и отбрана" с милиард лева повече от това, което се дава за образование и здравеопазване, признак за добро управление ли е?!

(3) Финансирането на сектор "Държавна администрация" с толкова, колкото се отделя за здравеопазване и образование, признак за добро управление ли е?

(4) Най-голямата стачка в историята на пост-комунистическа България, блокирала средните училища в страната за повече от един месец, признак за добро управление ли е?!

(5) Това, че цените на хранителните продукти в България са напълно съпоставими с тези в западна Европа, а заплатите--не, признак за добро управление ли е?

(6) [Поименно се изброяват всички настоящи министри]--а те признак за добро управление ли са?

(7) И така нататък--още много.

Не, изброените неща говорят не за добро, а за крайно лошо управление. То е крайно лошо не защото не ни харесва, а защото страдаме от него. Човек може да твърди обратното само в случай, че е патологичен демагог или просто безумец.

Но да се върнем към изедника на СДС--Костов. Желев твърди, че Костов бил "корумпирал" СДС. Тук трябва да се отговори, че човек може единствено да корумпира сам себе си. Ако не желаеш да бъдеш корумпиран--никой не може да те корумпира; ако някой пък се опитва да те корумпира, това означава, че той самият задължително е корумпиран. Значи Костов или е корумпиран, или не е корумпиран. На мен лично обаче ми омръзна да слушам общи съждения на тази тема. Нека да бъде показано--къде са мръсните пари и къде са мръсните имоти! Навремето Иво Инджев си отиде от една телевизия, защото се беше осмелил да попита дали е истина, че Гоце Първанов протежавал това и това от този и този, който пък бил известен оръжеен бос и награден от същия Гоце със "Стара планина". Нека и тези, които повтарят заклинанието за "черния престъпник", да бъдат така добри да покажат истината чрез факти--или да се извинят и млъкнат.


В заключение смятам, че Желю Желев се е превърнал в ходеща ВАЦ-ова рожба. С нетърпение очаквам утрешните издания...

Няма коментари: