Блогът на Мартин Осиковски

09 ноември 2007

Жалба срещу ПИБ

Вчера пуснах жалба срещу Първа инвестиционна банка в Комисията за защита на потребителите. Това е последното, което мога да направя срещу тях предвид безсмислената кореспонденция, която проведох с някой си г-н Цветелин Цвятков.

Но за какво става дума?

(1) ПИБ не виждат проблем в това, едностранно да променят условията за ползване на "виртуалния си клон" без да уведомяват лично клиентите. Точно така се случи с безгласното въвеждане на електронен подпис: в момента, ако сте клиенти на ПИБ и искате да ползвате виртуалния клон, бързо ще откриете, че системата изисква от вас електронен подпис. За тази цел трябва да се разкарвате до банката, да чакате прав дълго време (това при тях е практика), плюс да заплатите за издаването и необходимата техника за ползването на електронен подпис. Обаче има и по-неприятен вариант: ако се окажете в чужбина например, вие просто ще откриете, че някой е въвел електронен подпис, без да ви уведоми, и ще трябва да се примирите с факта, че личните ви средства са блокирани някъде в България. След като бях "приятно изненадан" по този начин, писах до банката, откъдето получих няколко реда отговор; в него нямаше извинение, но за сметка на това се уточняваше, че "банката била направила всичко възможно, за да уведоми своите клиенти". Помислих си, че вероятно са използвали викачи около клоновете, защото на мен поне никой не ми се беше обаждал, писал и т.н.

(2) За сравнение: ако сте клиент на (коя да е...) немска банка например, дори и да пребивавате извън територията на Германия, получавате (в най-трудния случай...) достъп до електронно банкиране така: първо, пращате писмо до банката с името си и номера на банковата си сметка; второ, след около четири работни дни банката започва да ви изпраща в отделни пликове по пощата на адреса, с който сте отворили сметката си, потребителско име, PIN-код и списък с транзакционни номера. Толкова. А, да, и никой не ви принуждава да ползвате електронни подписи. Или да чакате.

(3) Извод: по-лесно е да банкираш от сметката си в Германия--дори когато не си в Германия--но понякога е невъзможно да банкираш от сметката си в България--особено когато си извън България.

Така или иначе смятам, че тези хорица в ПИБ нарушават правата на клиентите си много сериозно. Ще видим какво ще се случи с жалбата срещу тях в КЗП...

Няма коментари: